În Germania, ţara în care toate reactoarele nucleare au fost închise, există un parc de distracţii pe teritoriul unei foste centrale atomo-electrice
5 Iunie 2023, 16:58 Redacţia PiataAuto.md
În acest an, în luna aprilie, a avut loc oprirea ultimelor centrale nucleare din Germania, în pofida unei tendinţe de popularizare a maşinilor electrice şi a unei necesităţi clare de cantităţi adiţionale de electricitate pentru ele. Iar astfel ţara care avea cândva o industrie energetică prosperă la acest capitol şi genera cantităţi uriaşe de electricitate fără emisii CO2, acum nu mai are niciun reactor funcţional pe teritoriul său. Unele centrale nucleare au fost demolate, iar pentru ultimele dintre ele încă nu a fost decisă soarta de mai departe a edificiilor. Însă cei care au fost pentru închiderea centralelor nucleare dau exemplul uneia dintre staţiile de cândva, care a devenit parc de distracţii.
Ideea de a construi un parc de distracţii pe teritoriul unei foste centrale nucleare pare nefirească şi periculoasă la prima vedere, chiar dacă reactorul ar fi dezactivat corespunzător şi s-ar respecta toate normele de siguranţă. Prin urmare, e bizar să se vină cu iniţiativa de a inaugura un parc de distracţii, pentru familii şi copii, dar în Germania există un asemenea parc, pe teritoriul unei foste centrale nucleare. Însă exemplul său e mai special şi n-ar putea fi replicat în cazul altor centrale închise recent.
Parcului de distracţii îi spune Wunderland Kalkar şi e situat în apropiere de orăşelul Kalkar, pe malul râului Rin, în apropiere de hotarul cu Olanda.
Ceea ce vedem pe teritoriul lui e o centrală în toată legea, cu toate edificiile necesare construite, dar până şi turnul de răcire a fost revopsit în culori intense, iar în mijlocul lui e una din atracţiile parcului. La fel, şi carcasa care izola reactorul propriu-zis a fost revopsită în culori intense şi a parte din distracţiile parcului. Pe teritoriu mai există tot soiul de carusele, trenuleţe şi alte distracţii.
Secretul acestei centrale este că, deşi a fost complet construită, ea n-a funcţionat niciodată. Construcţia ei a fost definitivată în 1985 şi urma să intre în funcţiune în anul următor, contribuind şi mai mult la industria Germaniei, ţară care pe atunci avea reactoare nucleare ce însumau peste 20 GWe. Însă în 1986 s-a produs accidentul de la Cernobîl şi astfel centrala a fost pusă pe pauză pentru verificări adiţionale de siguranţă, deşi în ea se investise o sumă enormă şi totul fusese construit până la etapa finală, rămânând să se facă doar verificări şi alimentarea reactorului cu combustibil şi pornirea lui.
Au urmat ani de stagnare în neştire, care au deteriorat starea centralei, iar în 1991 s-a decis închiderea proiectului. Demolarea ar fi costat prea scump, aşa că edificiul a mai stagnat încă 4 ani, până când în 1995 a fost cumpărat de un olandez, într-un soi de privatizare a unui obiectiv de importanţă strategică, care devenise o povară. După alţi ani de pauză, olandezul l-a transformat într-un parc de distracţii şi aşa funcţionează şi azi această centrală, construcţia căreia a costat sute de milioane de mărci şi care trebuia să asigure electricitate cu zero CO2 ţării.