(VIDEO) Acesta e noul Lexus LBX, cel mai compact SUV al mărcii de până acum

5 Iunie 2023, 10:45
Redacţia PiataAuto.md
Lexus a dezvăluit multaşteptatul său model nou, Lexus LBX, pe care îl promite de câteva săptămâni şi care a devenit cel mai compact SUV pe care l-a avut vreodată marca niponă. Partea şi mai curioasă e că noul model pare să se distanţeze foarte mult la design de celelalte modele Lexus, aducând astfel o briză nouă în formele mărcii, o briză care ar trebui cu siguranţă să capteze atenţia spiritelor mai tinere.
Noul Lexus LBX măsoară doar 4,19 cm lungime şi are un ampatament de 2,58 metri. Fanii Toyota ar putea avea un pic de deja-vu, or Lexus LBX e construit pe platforma lui Toyota Yaris Cross. Bine, tehnic vorbind, e platforma GA-B, care e folosită la mai multe modele, dar noul Lexus LBX e o paralelă destul de fidelă a lui Yaris Cross ca dimensiuni de bază, fiind totodată înnobilat la nivelul unui Lexus.
Interiorul e burduşit cu o ambianţă demnă de Lexus, şi are şi un concept nou de ecran mai mare pe centru, menită să se debaraseze de aerul conservator al modelelor anterioare şi să prindă tendinţa unor modele mai hi-tech.
La nivel de suspensie, Lexus nu oferă deocamdată detalii la nivel global, dar din video-ul de mai jos şi din spaţiul mare vizibil sub suspensia spate, am dedus că noul Lexus LBX a păstrat şi bara de torsiune de la Yaris Cross şi a devenit astfel şi primul Lexus cu bară de torsiune. Teoretic, ar fi putut adopta şi o suspensie multilink, de tipul celei de la GR Yaris.
Era un detaliu ce ne-a intrigat mai mult, aşa că am căutat mai adânc în comunicate destinate doar Europei şi am găsit confirmarea. Versunile standard ale lui Lexus LBX vor fi dotate cu bară de torsiune, iar cea cu tracţiune integrală vor avea o suspensie cu dublu braţ în spate.
Foto: Suspensie spate cu bară de torsiune pentru versiunile cu tracţiune faţă
Foto: Suspensie spate cu bară de torsiune pentru versiunile cu tracţiune faţă

Asta înseamnă că va exista şi o versiune 4x4. Sistemul de propulsie anunţat acum e unul hibrid, care face uz de un motor pe benzină, de 1,5 litri, cu doar 3 cilindri. Acesta face uz şi de o nouă baterie pentru producătorul nipon, însă tot Ni-MH, iar puterea totală a sistemului e de doar 136 CP, cu un cuplu maxim de 185 Nm. Motorul cu ardere internă, însă, e calificat ca unul cu o eficienţă termică exemplară, având galerie de admisie directă, valve de admisie cu porturi tratate cu laser pentru o precizie supremă, dar şi pistoane ultra uşoare, capabile să-i confere motorului turaţii mai mari.
Versiunile cu tracţiune faţă fac uz de două electromotoare, în timp ce cea cu tracţiune integrală mai are un al treilea electromotor, poziţionat pe puntea spate. Un Lexus LBX cu tracţiune faţă, cu tot cu sistemul său de propulsie hibridă, va cântări doar 1.280 kg la gol, ceea ce-l va face inevitabil şi super eficient în consum.
Lexus LBX va avea şi mai multe interpretări de design pe care le poţi alege la achiziţie, în stilul producătorilor germani care oferă Avantagarde, Exclusive, ALG Line, sau Luxury şi M Package. De asemenea, deşi vorbim de o maşină compactă, Lexus va accepta şi comenzi de personalizări avansate individuale, astfel încât cumpărătorii să beneficieze de maşini absolut unice.
În mod evident, Lexus LBX vrea să deschidă o nouă epocă pentru marca niponă, a unei atitudini mult mai tinereşti şi mai rebele. Tocmai de asta, şi video-ul de prezentare de mai jos are o coloană sonoră în acelaşi stil, interpretată de formaţia norvegiană Royksopp.
0
1,863
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!