(VIDEO) Acesta e noul Volvo EX30, cel mai compact SUV electric al mărcii suedeze, care poate fi neaşteptat de rapid sau neaşteptat de accesibil

7 Iunie 2023, 16:18
Redacţia PiataAuto.md
Volvo a lansat astăzi cel mai compact SUV electric din gama sa, noul EX30. La fel ca şi ultimele premiere Volvo, acesta nu vine doar cu o dimensiune mai mică, dar şi cu o întreagă filosofie a ceea ce înseamnă premium şi totodată eficienţă energetică şi impact minim asupra mediului. Sau cel puţin aşa pretinde noul model suedez.
Maşina va fi mai compactă decât actualul XC40 Recharge, dar ampatamentul pare să fie mai mare, întrucât vorbim de o platformă dezvoltată de la zero drept electrică. Astfel, roţile sunt depărtate la maxim spre extremităţi, pentru a face loc unei baterii cât mai mari.
Bateria, apropo, nu e una obişnuită de litiu-ion. De fapt, cumpărătorii vor putea alege între două tipuri diferite de baterii şi între trei versiuni de motorizare, iar datorită alternativelor, noul Volvo EX90 va avea un preţ de pornire de doar 36.000 euro, într-o lume în care până şi maşinile cu motoare cu combustie au ajuns să coste mai multe, nemaivorbind de un SUV electric al unei mărci premium. De fapt, scopul celor de la Volvo a fost să facă acest model comparabil cu unul similar cu combustie, astfel încât propulsia electrică să-şi poată face intrarea într-un segment mult mai mare al cumpărătorilor premium.
Ei bine, revenind la baterii şi versiuni de motorizare, cea mai accesibilă versiune va avea un singur motor şi o baterie cu tehnologie mai simplă, LFP, sau cu fosfat de fier şi litiu, numită şi LiFePO4. Bateriile sunt mai ieftine în producţie, dar au o densitate energetică mai mică, ceea ce înseamnă că la o greutate moderată nu pot stoca foarte mult. Totuşi, ele sunt destul de populare prin maşinile electrice cu autonomii moderate, uneori fără ca producătorii să anunţe. În cazul lui Volvo, datorită faptului că suedezii au un motor electric nou, mai eficient, aceştia au putut să atingă pentru EX30 cu o asemenea baterie şi un singur motor o autonomie decentă, pe care nu o anunţă deocamdată, dar spun că o maşină cu o asemenea baterie e mai potrivită celor ce circulă doar în oraşe. Astfel, preţul de 36.000 euro va fi valabil pentru un SUV de oraş, în esenţă.
Cei care vor mai multă eficienţă, pot opta pentru o versiune tot cu un singur motor, dar cu o baterie NMC, care conţine nichel, mangan şi cobalt, de o capacitate mai mare. Această versiune a SUV-ului Volvo va oferi o autonomie de până la 480 km.
În fine, versiunea de top va avea aceeaşi baterie NMC, dar cu două electromotoare pe maşină, care vor însuma 428 CP şi vor putea catapulta SUV-ul electric de la 0 la 100 km/h în numai 3,6 secunde! Iar asta înseamnă că acesta va deveni şi cel mai rapid Volvo din istorie!
Bateria NMC poate fi încărcată cu până la 154 kW putere, iar cea LFP — cu 134 kW. Deci, cam în 25 minute ea va aduna 80% în baterii. De ce a fost nevoie de aceste baterii cu tehnologie un pic diferită? Pentru a oferi o alternativă mai ieftină şi a face uz de materiale cu impact mai mic pentru CO2, zic suedezii. Aceştia au calculat că la un ciclu de viaţă al maşinii de 200.000 km, emisiile total de CO2 din etapa de producţie plus cea de rulare vor fi de sub 30 de tone, luându-se la bază mixul energetic din UE, iar această cifră ar fi însemna cea mai mică amprentă a oricărui model Volvo, din toată istoria mărcii, inclusiv comparând cu modelele cu ardere internă.
Iar la nivel de ambianţă şi design, Volvo EX30 se remarcă printr-o simplitate aproape năucitoare, ce reduce toate formele la esenţialul care contează, fără ornamente inutile, fără opulenţă, fără artificii. Aşa arată premiumul într-o nouă epocă în care ne aflăm, zic suedezii.
Vezi mai jos şi un video de „despachetare” a lui Volvo EX30, în care maşina e explorată un pic mai mult.
0
1,840
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!