(VIDEO) Germanii se întreabă cum de industria lor auto a ajuns într-o poziţie nefastă în China, unde e depăşită de mărcile chineze şi întră în ape tot mai riscante

3 Iunie 2023, 19:47
Redacţia PiataAuto.md
Piaţa Chinei a fost multă vreme o mină de aur pentru producătorii auto din întreaga lume, iar germanii au fost printre primii care au profitat de ea, întrând pe piaţă cu o companie fondată local şi cu o fabrică ce a produs bătrânul VW Santana decenii la rând, scoţând profituri grase. Alţi producători germani au urmat exemplul, apoi şi întreaga industrie auto. Şi chiar dacă toate fabricile locale trebuiau fondate cu parteneriate locale, asta nu părea o piedică, iar profiturile uriaşe recompensau acest specific al Chinei. Acum, însă, lucrurile s-au schimbat brusc în China, iar germanii încearcă să înţeleagă unde şi de ce au rămas outsideri în această lume nouă şi mai ales cum să-şi găsească un nou loc acolo. Un reportaj publicat astăzi de Deutsche Welle ilustrează perfect această analiză a unei situaţii care e tot mai critică şi mai riscantă pentru industria germană.
Marea problemă este că maşinile electrice au început a domina substanţial în China, iar acolo producătorii chinezi deţin întâietatea absolută. Dacă producătorii germani aveau 20% cotă de piaţă din maşinile cu motoare cu combustie, în lumea maşinilor electrice aceştia abia dacă ajung la 5%. Câteva săptămâni în urmă scriam că din acelaşi motiv şi companiile japoneze înregistrează scăderi drastice în China şi au o situaţie cu adevărat critică. Ei bine, se pare că brusc, vânzările maşinilor din China au început a fi dominate de producători chinezi şi publicul local nu mai e la fel de fascinant de mărcile germane sau japoneze. Şi, paradoxal, asta se întâmplă pentru că acele mărci nu mai au maşini la fel de avansate şi de tehnologizate în lumea electrică, deci pare oarecum inferioare celor chinezeşti!
Se pare că modelele germane au rămas în urmă la tehnologia bateriilor, iar asta înseamnă cu au autonomie mai mică, se încarcă mai lent, consumă mai mult, sunt ai neîndemânatice. Sunt în urmă şi la tendinţele multimedia din China, pentru cumpărătorii de acolo fiind neaşteptat de important să aibă, de exemplu, o aplicaţie de karaoke, pentru a cânta în timpul condusului. Şi dacă maşinile germane n-o au, mulţi nu le cumpără pur şi simplu.
Iar acum, în reportajul de mai jos germanii reflectă cum tot ei au adus tehnologia de producţie la nivel înalt în industrie, care a fost preluată repede de China şi cum tot ei au fost oarecum „folosiţi” pentru a servi în rol de învăţători pentru industria locală. Această industrie şi-a apărat propriile interese şi a admis parteneriate atât timp cât a avut nevoie de acel transfer de tehnologie, iar între timp China a avut grijă să-şi asigure întregul lanţ logistic pentru maşinile electrice, de la baterii şi minerale pentru ele până la semiconductoare şi toate celelalte componente-cheie. Iar acum aceste tehnologii şi resurse există pe intern, disponibile pentru industria de acolo. Iar companiile germane spun că nu pot concura în egală măsură cu asemenea condiţii.
Reacţia unor producători a fost să devină mai precauţi şi să caute din timp soluţii de alternativă. Însă alţii investesc şi mai mult, încercând să ajungă din urmă trenul. Ba chiar declară că vor produce mai mult local, în China, pentru China, iar cu o asemenea abordare nici guvernele europene nu prea au motive să susţină aceşti producători europeni în aceste porniri de a crea plusvaloare în China, şi nu acasă. Nu există o claritate despre ce ar trebui să se facă, producătorii şi industria fiind mai degrabă într-o fază de panică bruscă şi căutări de soluţii, cu mize tot mai riscante. Dar e cert că în China au loc schimbări mari, iar companiile auto şi industriile depind prea mult de această ţară, sunt cele mai expuse.

Vezi acest reportaj mai jos.
0
11,833
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!