(VIDEO) Legile fizicii îl ajută pe BMW M8 Competition să învingă un Lucid Air electric mult mai puternic

6 Iunie 2023, 15:31
Redacţia PiataAuto.md
Lucid Air e una din maşinile electrice cu putere demenţială, care definesc cumva vârful a ceea ce poate face propulsia electrică în zilele noastre. De fapt, ediţia din video-ul de mai jos e Lucid Air Grand Touring, care poate dispune de până la 1.050 CP, dar maşina din test e una ce pune prioritate pe autonomie şi are „doar” 819 CP, scoşi din două electromotoare. Cu o asemenea putere, poate prinde 60 mile pe oră în doar 3 secunde, deci n-ar avea nicio problemă să învingă până şi un BMW M8 Competition cu motor V8 de şcoală veche. Dar atunci când intervin legile fizicii, situaţia e alta.
Duelul între cele două maşini de mai jos are loc pe un traseu în formă de U, deci cu un viraj la 180 grade la mijloc şi o revenire în punctul iniţial. BMW M8 Competition are „doar” 617 CP, deci ar fi în dezavantaj un pic. Sigur, vom spune că e mai uşor, cântărind doar 1.950 kg, faţă de 2.370 kg, cât are Lucid. Dar dacă împărţim la putere, vom obţine un raport de 3,16 kg per CP pentru BMW şi 2,89 kg per CP pentru Lucid, deci tot maşina electrică are mai puţine kilograme de tras în raport cu puterea de care dispune. Aşadar, Lucid ar trebui să învingă.
Însă în momentul când intervine acel viraj la 180 grade, legile fizicii spun că nu mai contează atât de mult puterea, ci masa maşinii pentru forţa centrifugă. Tot masa şi frânele contează pentru a putea opri maşina mai târziu înainte de viraj şi mai ferm, şi aici Lucid pare de asemenea să aibă frâne neaşteptat de slabe în comparaţie cu greutatea sa.
Aşa că legile fizicii l-au ajutat pe BMW M8 Competition să învingă un Lucid Air care e mult mai puternic atât în numărul de cai-putere, cât şi-n raportul lor per kilogram.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
4,557
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!