Într-o singură lună, România a eliberat avize de racordare pentru parcuri eoliene noi cu o putere comparabilă cu un reactor de la Cernavodă
9 August 2023, 14:47 Redacţia PiataAuto.md
Vorbim adeseori despre noi parcuri eoliene inaugurate în China, sau lângă ţărmurile Olandei, Marii Britanii sau Danemarcei, dar se pare că dezvoltarea energiei eoliene a luat un ritm uluitor de galopant şi în România. Pe parcursul unei singure luni, în iunie 2023, Transelectrica e eliberat în România avize de racordare pentru parcuri eoliene noi ce însumează o putere comparabilă cu un reactor de la centrala Cernavodă!
E vorba de 7 parcuri eoliene noi, toate situate în Dobrogea, în judeţul Tulcea. Dobrogea e zona cu cele mai mari viteze medii ale vânturilor în România, fapt care o face cea mai atractivă din punct de vedere al randamentului la care pot funcţiona turbinele eoliene, dar şi a permisivităţii pentru instalarea turbinelor mai puternice, or, întotdeauna puterea turbinelor e aleasă în funcţie de intensitatea vânturilor din regiunea în care e localizată.
Am consultat tabelul detailat publicat de Transelectrica, cu parametrii fiecăruia dintre cele 7 parcuri eoliene autorizate acum, iar cifrele sunt deosebit de interesante. Parcul eolian cu cea mai mare putere instalată dintre cele 7 va fi CEE Topolog Ciucurova, care va avea o putere de 140,4 MW. Acesta e urmat îndeaproape de Casincea 2, cu 126,9 MW şi CEE Dealu 2, cu 108,8 MW putere instalată.
Celelalte 4 parcuri au putere de sub 100 MW — Casimcea 1 are 78,6 MW, Casimcea 3 şi 4 au câte 58,5 MW fiecare, iar Dealu 1 are 96,7 MW. Astfel, puterea totală instalată a celor 7 noi parcuri eoliene care au primit avize acum constituie 668,4 MW, ceea ce e aproape egal cu puterea brută a unui reactor CANDU de la Cernavodă, de 700 MW sau puterea netă a aceluiaşi reactor, de 650 MW.
Dar, bineînţeles, energia eoliană are intermitenţe şi nu livrează constant puterea instalată. Însă, judecând după experienţa similară a unor turbine eoliene de uscat, o putere instalată de 650 MW a turbinelor eoliene ar trebui să genereze efectiv circa 1,3 TWh de electricitate anual. Am căutat şi date mai specifice din Dobrogea şi cifele parcului eolian funcţional Fântânele Cogealac, cel mai mare de altfel, arată că la 600 MW putere instalată acesta produce anual 1,2 TWh de electricitate. Deci, pentru 650 MW instalată a celor 7 parcuri noi pentru care au fost eliberate avize acum se poate aştepta o producţie anuală de 1,3 TWh, în condiţii similare de vânt.
Dar de la eliberarea avizelor de racordare până la punerea în funcţiune va trece ceva timp, or, turbinele trebuie comandate, produse, livrate şi instalate. Pe lângă asta, toate cele 7 parcuri eoliene noi vor fi conectate la o singură linie de înaltă tensiune, nouă, care urmează a fi construită de Transelectrica.
Deşi toate aceste procese au o anumită durată în timp, faptul că doar în luna iunie s-au eliberat avize pentru o putere atât de mare de parcuri eoliene noi indică foarte clar că dezvoltarea energiei eoliene ia un ritm accelerat în România.