S-a inventat robotul care curăţă automatizat panourile fotovoltaice de praf, fără a folosi apă, încărcându-se tot de la soare
8 August 2023, 11:38 Redacţia PiataAuto.md
Panourile fotovoltaice sunt o tehnologie eficientă de a capta energia gratuită de la soare, transformând-o în electricitate. Cu cât sunt plasate în locuri mai însorite, cu atât dau un randament mai mare, tocmai de asta vorbim adeseori şi despre proiecte de amplasare în zone de deşert. Dar marele inamic al acestora e praful, iar în deşert tocmai praful e prezent din abundenţă. Acum, însă, compania Enel Green Power, împreună cu Reiwa, un start-up din Sicilia, Italia, anunţă că au inventat robotul care curăţă automatizat panourile solare de praf, şi o face fără a folosi apă.
De obicei, curăţarea panourilor se face prin jeturi de apă sub presiune, sau mecanisme motorizate care acţionează în mod hidraulic perii speciale. În primul caz, marea problemă e consumul semnificativ de apă, iar în al doilea caz — emisiile de CO2 generate de motoarele unor asemenea tractoare cu mecanisme hidraulice.
Noul robot are numele de Sand Storm şi funcţionează tot pe bază de perii specializate, care se învârt la viteze mari şi pătrund astfel pe suprafaţa panourilor şi-n zonele limitrofe, curăţându-le eficient de praf. Marea deosebit vine din calitatea sa de robot — adică e capabil să se mişte singur pe panouri, şi chiar de pe un panou pe altul, sau de pe un rând de panouri pe alt rând. Mai mult ca atât, periile sale sunt acţionate prin electromotoare, alimentate de o baterie a robotului, iar robotul poate merge singur spre staţia de încărcare după ce-şi termină treaba sau îşi epuizează bateria. Iar staţia de încărcare are şi ea panouri sperate, care o încarcă, chiar şi în timp ce robotul lucrează.
Marele avantaj e că robotul poate lucra noaptea la curăţarea panourilor, fără a le umbri pe timp de zic, cauzând dezechilibrări în sistem. Dacă acesta lucrează noapte şi se încarcă ziua, el are cea mai mare eficienţă şi, teoretic, al poate curăţa panourile în fiecare zi, menţinându-le curate, cu randament maxim. De fapt, însă, în lume mai există roboţi care curăţă automatizat panourile solare, doar că ei sunt de obicei limitaţi în a opera pe un singur rând continuu de panouri, având nevoie de oameni pentru a fi mutaţi la alte rânduri, eventual, sau, încazul parcurilor mai mari, având în vizor doar un singur rând. Robotul inventat acum, însă, poate trece inclusiv prin goluri mai mari de 50 cm, şi poate trece de la un rând la altul singur, revenind totodată la baza sa încărcare, iar asta face, spun inventatoriii, ca acesta să nu aibă nevoie deloc de asistenţa unui operator uman. Şi anume aici e marele avantaj, că un parc fotovoltaic mare poate avea câţiva aseemnea roboţi care fac toată treaba şi niciun om pentru aceeaşi funcţie de curăţare.
Toată invenţia a trecut deja de fazele de validare, nu în zadar a fost anunţată şi de cei de la Enel. Pentru că aceştia au semnat deja un contract de a amplasa 150 de asemenea roboţi la două dintre parcurile cu panouri fotovoltaice pe care le deţin în Spania — Totana şi Las Corchas, cu o capacitate totală de 135 MW. Deci, în scurt timp aceşti roboţi vor munci în echipă, în teren, şi-şi vor arăta beneficiul în viaţa reală.