Un nou parc fotovoltaic imens a fost inaugurat în SUA de cea mai mare reţea de staţii pentru încărcarea maşinilor electrice

16 August 2023, 13:21
Ilie Toma
Cu toţii ne-am întrebat sau i-am văzut pe alţii întrebându-se de unde se va lua electricitatea necesară maşinilor electrice, şi mai ales de unde va veni surplusul imens, necesar odată cu creşterea numărului de asemenea maşini şi tranziţia spre electromobilitate. Ei bine, atunci când există cerere, dar totodată şi nişte standarde sau stimulente implementate la nivel de ţară şi regiuni, lucrurile încep să se dezvolte şi întrebările încep să primească şi răspunsuri corecte. E suficient aici să amintim de noul parc eolian, cel mai mare din lume, care a început a fi construit lângă ţărmul Marii Britanii, despre care scriam acum două zile. Iar azi vorbim despre un exemplu din SUA, unde cea mai mare reţea de staţii pentru încărcarea maşinilor electrice, Electrify America, a inaugurat un parc fotovoltaic imens în San Bernardino, California.
Noul parc fotovoltaic poartă numele de Solar Glow 1, iar cifra ne indică o primă fază dintr-o serie de asemenea parcuri care vor mai urma. Noul parc fotovoltaic a apărut cu o viteză admirabilă — doar în mai 2022 acesta fusese anunţat, iar în februarie 2023 deja s-a început construcţia şi instalarea panourilor, pentru ca acum, peste doar 6 luni, parcul să fie deja complet operaţional şi conectat la reţeaua electrică a statului California din SUA. Iar numărul panourilor fotovoltaice care au trebuit instalate în 6 luni e de-a dreptul uriaş — peste 200.000 în total, întinse pe o suprafaţă de 2,6 km pătraţi!
Parcul fotovoltaic are o putere instalată de 75 MW, iar luând în calcul intermitenţa specifică a producţiei de energie solară din regiune, acesta e aşteptat să producă anual 225 GWh de electricitate. Puterea de 75 MW, atunci când e generată în volum integral, ar fi suficientă să asigure încărcarea simultană a 500 de maşini electrice, fiecare la o putere de 150 kW.
Cifra de 500 de maşini electrice încărcate simultan din acest parc poate părea mică la nivelul unei ţări mari, precum SUA. Şi dacă e să comparăm că Electrify America avea la începutul acestui an 839 de locaţii de încărcare, iar numărul total al staţiilor din aceste locaţii era de 3.700, atunci percepţia că cifra e într-adevăr mică se confirmă, doar că în viaţa reală niciodată nu sunt ocupate toate 3.700 de staţii simultan, iar noul parc fotovoltaic e doar unul din mai multe asemenea soluţii care vor urma.
Cel mai bun indicator de raportare ar fi cantitatea de electricitate real produsă timp de un an de acest parc fotovoltaic, raportată la cea utilizată în reţeaua Electrify America în timp de un an, pentru că ştim cu toţii că energia solară e produsă mai ales ziua, nu neapărat când maşinile încarcă, iar în acest caz energia produsă e livrată în reţea, pentru a lua un echivalent de energie atunci când e nevoie de ea la prizele propriu-zise.
Ei bine, aşa cum spuneam mai sus, Solar Glow 1 va produce 225 GWh anual. În 2022, Electrify America a avut peste 5 milioane de sesiuni de încărcare a maşinilor electrice la staţiile sale din SUA, de 3,5 ori mai mult decât numărul sesiunilor din 2021. Cele 5 milioane de sesiuni din 2022 au livrat în total 173 GWh de electricitate în bateriile maşinilor electrice, iar asta înseamnă că 225 GWh produşi de noul parc fotovoltaic ar acoperi peste 100% din necesarul de electricitate la nivelul anului trecut! Şi asta e cea mai importantă cifră, care confirmă că acest efort nu e doar unul în van sau unul care să dea bine la imagine, ci o acoperire realistă a electricităţii din surse regenerabile, produse local, în interiorul ţării.
Desigur, Electrify America aşteaptă că numărul de sesiuni de încărcare şi numărul său de staţii va creşte, iar odată cu asta şi cantitatea de electricitate necesară, dar tocmai pentru asta sunt prevăzute şi următoare proiecte precum cel de acum.
0
4,094
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!