(VIDEO) Un youtuber şi-a ciopârţit Tesla Model S Plaid până la schelet, pentru a o face mai rapidă, dar a aflat că a făcut-o mai lentă
3 August 2023, 13:03 Redacţia PiataAuto.md
Atunci când o maşină e foarte puternică şi rapidă, de multe ori apare tentaţia de a ne întreba cum am putea-o face şi mai rapidă. Răspunsul e de cele mai multe ori în reducerea greutăţii, tocmai de asta periodic apar versiuni uşurate, axate spre circuit. Şi se pare că această întrebare şi-a pus-o şi un youtuber din SUA, care deţine o Tesla Model S Plaid de 1.020 CP, cu o acceleraţie deja excepţională. Doar că ideea lui de uşurare a maşinii prin ciopârţire a ei până la schelet n-a făcut maşina mai rapidă, ci dimpotrivă, mai lentă.
Youtuber-ul a demontat şi tăiat tot ce se putea de pe maşină, de la uşi la acoperiş, de la bare de protecţie până la elemente de structură de sub acestea. A ajuns la o Tesla Model S care nici nu mai amintea de un sedan, rămânând doar un schelet expus, a ceea ce era cândva.
Ceea ce spera el să atingă era ca reducerea greutăţii maşinii să facă din Plaid-ul său unul simţitor mai rapid decât standardul. Dar marea surpriză a fost să descoperire încă de la primele ieşiri dedicate măsurării timpilor de acceleraţie că Tesla sa devenise simţitor mai lentă.
Iar motivele au fost două la număr, printre ele nefiind vreo putere redusă. Nu, puterea a rămas aceeaşi, de 1.020 CP. Doar că greutatea redusă a punţii spate nu mai asigura forţa de apăsare necesară ca roţile să aibă aceeaşi aderenţă acolo. Pe lângă asta, scheletul maşinii sale nu mai era aerodinamic, ba dimpotrivă, opunea rezistenţă, şi întrucât în nici 10 secunde o asemenea maşină poate ajunge la peste 200-240 km/h, atunci aerodinamica e un factor mult mai important decât s-ar părea la prima vedere.
Din păcate, youtuber-ul nu-şi mai poate face maşina înapoi, aşa că singura cale a fost să încerce să pună anvelope speciale, mai bune decât cele de stoc, iar apoi a pus înapoi pe maşină elementele de caroserie din faţă — aripi, bară de protecţie şi capotă.
Doar că aerodinamica nu funcţionează doar la primul punct de contact în spargerea aerului şi la curgerea lui până la ultimul punct al maşinii. Aşa că, deşi efectul s-a văzut niţel, maşina a rămas oricum mai lentă decât şi-ar fi dorit posesorul. Au urmat încleieri de bandă adezivă pe ea, pentru a încerca să mai ajute aerodinamicii, dar deocamdată întregul experiment rămâne un eşec.