Pe drumurile din România vor fi instalate sute de camere video cu radare automatizate, dar tot un poliţist le va procesa manual

3 Septembrie 2023, 12:36
Redacţia PiataAuto.md
România este pe cale să implementeze ceea ce cam toate ţările europene au deja implementat de mult timp încoace — camere video de monitorizare a traficului cu captare şi procesare automatizată a mai multor tipuri de încălcări rutiere, printre care şi depăşirile de viteză. Până şi Republica Moldova are asemenea sisteme active de aproape 10 ani, iar în ultimii 2 ani aceste sisteme au avansat până la depistarea încălcărilor precum lipsa centurii de siguranţă, folosirea telefonului mobil, expirarea ITP-ului şi a asigurării RCA, pe lângă depăşirea vitezei, trecerea la roşu sau încălcarea marcajelor rutiere.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR) a anunţat că procesul de instalare a camerelor va fi unul lung şi birocratic, urmând să înceapă în 2024 şi să sfârşească prin 2026. Proiectul prevede instalarea a 800 de asemenea sistemele în total, dintre care 500 vor fi fixe, iar celelalte 300 — mobile, fără a se specifica exact ce înseamnă aceste sisteme mobile. Acestea ar putea fi sisteme instalate la bordul maşinilor de poliţie, care există deja pe autospecialele poliţiştilor, sau ar putea fi sisteme mai sofisticate, pe maşini nemarcate, precum sistemul de monitorizare la 360 grade a încălcărilor rutiere, prezentat în Moldova la începutul acestui an. Dacă se va opta pentru radarele de pe autospecialele actuale ale poliţiei, acestea nu vor aduce nimic nou în esenţă, doar poate nişte capacităţi mai avansate.
Foto: Imagine de pe sistemul de monitorizare la 360 grade. instalat pe maşini nemarcat ale poliţiei din Moldova. Toate maşini din jur sunt monitorizate simultan

Cea mai uimitoare parte din cele comunicate de CNAIR este modul în care e descrisă funcţionarea viitorului sistem. Ni se spune că totul va fi automatizat şi că aceste camere fixe vor fi conectate la un centru de date — lucrul absolut evident şi firesc, care nici nu mai trebuie menţionat în mod special în anul 2023. Dar, atenţie, CNAIR spune că la acel centru de date un poliţist va analiza înregistrarea şi, dacă se confirmă abaterea, va dispune sancţiunea conform legii, iar astfel tot poliţistul va fi cel care aplică legea, dar ajutat de tehnologie! De ce e atât de uimitoare această parte? Pentru că ori CNAIR nu are idee despre volumul de procesări de informaţie care urmează să existe de la 500 de camere fixe, ori îşi doreşte o clădire cu 1.000 de poliţişti care să tot proceseze manual înregistrări video din trafic. Acest lucru se face AUTOMATIZAT!
Sistemul trebuie să genereze automatizat procesele verbale, recunoscând doar cazurile speciale când în imagine apar maşini cu girofar şi, spre exemplu, alte maşini au încălcat marcaje şi semnalizări de semafoare pentru a-i ceda trecerea acelei ambulanţe. Doar asemenea cazuri atipice pot fi suplimentar procesate de o echipă de 2-3 oameni la nivel naţional. E ireal ca la nivelul întregii Românii să stea poliţiştii să scrie procese verbale şi să tot vizioneze manual imagini surprinse automatizat! În Republica Moldova aceste scrisori cu amenzi se generează automat, cu semnătură digitală automatizată, atribuite unor ofiţeri de poliţie care pot analiza eventuale contestaţii, iar ele sunt trimite automatizat prin poştă, şi totodată în format digital pentru cei ce au acces la servicii electronice de stat. Şi oricând te poţi loga în acest cabinet electronic guvernamental pentru a şti dacă ai fost surprins de vreo cameră şi dacă ai amenzi în aşteptare, care ar urma să ajungă pe poştă. Fireşte, le poţi plăti online. Iar scrisorile au automatizat imagini cu încălcarea surprinsă, integrate în ele, cu descrierea automatizată a locului şi timpului încălcării. Şi, fireşte, camerele sunt conectate la un sistem centralizat, altfel n-ar putea verifica valabilitatea ITP-ului sau a asigurării RCA doar văzând maşina în trafic. În cazul în care sistemul comunică, că una din cele 2 e expirate, se generează automatizat amenda corespunzătoare, cu procesul verbal şi pregătit pentru a fi trimis prin poştă. Un eventual poliţist nu mai are că se vadă manual! Doar într-un caz puţin probabil de 1 la câteva sute de mii, când sistemul ar da o eroare, iar proprietarul a contesta, cineva ar analiza manual datele problemei.
Foto: Exemplu de scrisoare automatizată, generată de sistemul de monitorizare a traficului în Republica Moldova, în acest caz pentru folosirea telefonului mobil în timpul condusului

Sperăm că şi în România, până la momentul implementării, va exista ceva mai multă luciditate de procese IT şi mai puţină dorinţă de birocratizare absurdă, şi se va automatiza o mai mare parte a întregului proces, altfel se va putea umple Casa Poporului cu poliţiştii care să tot privească manual imagini de la camere şi să semneze manual procese verbale şi dosare cu şină.
0
3,603
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!