Turbinele eoliene din România au asigurat marţi între 35% şi 40% din consumul de electricitate al ţării, în condiţii de cod galben de vânt
7 Septembrie 2023, 13:27 Redacţia PiataAuto.md
Dacă ieri vorbeam despre recordul de producţie a electricităţii timp de 24 de ore, marcat de cea mai puternică turbină eoliană din lume, localizată în China, în condiţii de taifun, se pare că energia eoliană tocmai a marcat un record şi în România, în ziua de marţi, 5 septembrie, în condiţii de cod galben de vânt în mai multe regiuni ale ţării. Datorită vântului intens şi numărului tot mai mare de turbine active din România, marţi turbinele eoliene din România au asigurat între 35% şi 40% din consumul de electricitate al ţării, dacă vorbim la nivelul de 24 de ore. Dacă luăm în considerare perioada zilei, excluzând orele nocturne, atunci media a fost constant la circa 40%, pe alocuri chiar depăşind-o!
În media de 24 ore, turbinele eoliene au produs marţi o putere de circa 2.100 MW, sau 2,1 GW. În aceleaşi 24 de ore, media de consum a fost de circa 6.000 MW, de unde putem şi deduce cuantumul de 35% de putere, asigurat de energia eoliană în consumul naţional al României. Producţia medie în aceeaşi zi a fost de aproape 7.500 MW, deci a existat un surplus mediu de 1.000 MW, care a fost exportat.
Producţia şi consumul de electricitate în România pe parcursul a 24 ore în evoluţie (grafic). Nu toate cifrele indicate reprezintă media zilnică, explicaţiile şi cifrele aproximative figurând în text. Sursa: Transelectrica
E curios, însă, că România mai produce electricitate pe cărbuni, la circa 800 MW putere, în mixul său energetic, şi a produs această putere şi în ziua de marţi, când a existat acel exces. Centrala de la Cernavodă a produs în mediu o putere de 1.350 MW, iar hidrocentralele de circa 1.500 MW. Iar asta, în contextul în care acum două zile vorbeam despre hidrocentralele din Norvegia, accentuează cât de important sunt hidrocentralele din România, inclusiv în tendinţa de a trece la energie regenerabilă.
Vârful de productivitate a turbinelor eoliene în ziua de marţi a avut loc în jurul orei 13, atunci când atunci când turbinele asigurau o putere de 2.452 MW, faţă de un consum de 5.973 MW, deci în acel moment se înregistra o pondere de 41% a energiei eoliene faţă de consumul de ţară al României! E la fel de curios că turbinele eoliene din România însumează o capacitate de 3.026 MW, conform datelor oficiale, ceea ce înseamnă că o mare parte din ele funcţionau la randament apropiat de 100%, iar randamentul mediu la nivel de ţară era în acel moment de 81% - o cifră excepţional de bună pentru turbinele de uscat la nivel de ţară, pentru că România nu are deocamdată turbine maritime instalate în apele de lângă ea.
Ce cantitate de electricitate a fost produsă în ziua de marţi de turbinele eoliene? Datele oficiale au o oarecare latenţă în publicare, dar, luând în considerare o medie de putere de 2.100 MW asigurată pe parcursul a 24 ore, putem estima că producţia de energie eoliană în România, timp de 24 ore ale zilei de marţi, 5 septembrie, a fost de 50,4 GWh! Chiar şi cu o anumită marjă de eroare posibilă, tot vorbim de circa 50 GWh produşi prin forţa vântului, în România, timp o singură zi.