(VIDEO) Operaţiunea de recuperare a maşinilor de pe nava Fremantle Highway s-a încheiat, dar un Mercedes EQS electric a luat foc după ce a fost scos
11 Septembrie 2023, 15:11 Redacţia PiataAuto.md
Operaţiunea de recuperare a maşinilor de pe nava Fremantle Highway, cea care a luat foc la sfârşitul lunii iulie în apele de lângă coasta Olandei, având 3.783 de automobile la bord, dintre care dintre care 498 electric, a luat sfârşit, iar toate automobilele au fost scoase de la bordul navei, cu excepţia celor care au fost în epicentrul incendiului şi s-au topit, contopindu-se cu pereţii de structură a navei. Versiunea oficială a cauzei incendiului nu a fost anunţată, dar un Mercedes EQS electric, afectat de incendiul iniţial, a luat foc din nou după ce a fost scos de la bordul navei.
Mercedesul avea urme de la incendiul iniţial, iar cei care desfăşurau operaţiunea de recuperare au decis să-l afunde într-un container cu apă, cum se procedează în ultimul timp cu maşinile electrice afectate de incendii, pentru a preveni reaprinderea lor.
Doar că în acest caz exact după ce a fost scufundat în container, Mercedesul a luat foc. Întrucât maşina era deja cufundată în apă, incendiul nu a durat foarte mult, iar cei care gestionau întreg procesul au plasat şi o pătură specială deasupra containerului, pentru a nu permite oxigenului să alimenteze arderea.
Într-un final incendiul a fost stins, iar containerul a fost pus pe o remorcă, fiind transportat de un camion.
Acest caz a alimentat din nou discuţiile despre posibila cauză a incendiului, care e încă investigată, iar anterior autorităţile au declarat că aceasta ar putea să nu aibă nimic cu maşinile electrice, întrucât majoritatea acestora s-ar fi aflat la alt etaj. Însă, cel puţin acest Mercedes a fost în zona de incendiu la bordul navei, şi posibil altele ca el, pentru că Mercedes a confirmat că avea o partidă mare de maşini pe navă.
De asemenea, circa 1.000 de maşini au supravieţuit incendiului, din cele 3.783 aflate la bord. Deocamdată nu se anunţă câte din cele 498 de maşini electrice au supravieţuit şi câte s-au aflat la bord, dar printre maşinile salvate au fost foarte multe cu motoare cu ardere internă, prin urmare e logic să presupune că au existat şi multe maşini electrice afectate, deşi într-adevăr incendiul putea să nu fi pornit de la una din ele.
Cert e că acum toată istoria s-a încheiat, iar compania care a desfăşurat operaţiunea de recuperare, i-a înmânat oficial nava proprietarilor, aceştia urmând să decidă dacă o mai pot salva şi repara, sau vor trebui să o caseze.
Vezi mai jos operaţiune de recuperare cu izbucnirea incendiului la acel Mercedes EQS.