(VIDEO) Podul de la Brăila are probleme: au fost găsite 401 şuruburi slăbite şi deja există zone cu asfalt denivelat
4 Septembrie 2023, 10:16 Redacţia PiataAuto.md
Podul de la Brăila, cea mai mare lucrare de infrastructură din România de 30 de ani încoace, are deja probleme, semnalate de cei care trec acest pod, deşi a fost inaugurat recent. Iniţial, au fost filmate zone extinse cu asfalt denivelat, iar autorităţile au dat vina pe şoferi că n-ar fi respectat limitele de tonaj în condiţii de caniculă. Ulterior, un trecător a descoperit şuruburi slăbite la parapetul lateral al podului, unele din ele putând fi scoase cu mâna, fără a fi fixate deloc. Autorităţile au făcut verificări pe pod, iar în week-end CNAIR a anunţat că a descoperit 401 şuruburi slăbite pe întreg podul, din 100.000. Doar 0,4% din totalul acestor elemente, mai spune CNAIR, de parcă asta ar trebui să sune ca o consolare.
Verificările au fost făcute de compania Italiană WeBuild, iar construcţia podului a fost făcută de o asociere de două companii, una din Italia şi alta din Japonia. CNAIR dă vina pe neglijenţa constructorilor, care au admis ca aceste şuruburi să rămână slăbite, dar spune totodată că, întrucât şuruburile sunt montate pe parapet, nu pe elemente de structură ale podului, siguranţa circulaţiei n-ar fi în pericol.
Foto: Şuruburi slăbite sau deloc strânse pe podul de la Brăila
Odată cu finalizarea verificării din week-end şi strângerea celor 401 şuruburi slăbite descoperite, problema ar trebui să fie rezolvată. Mai rămâne, însă, problema asfaltului denivelat, care s-a deformat atât de uşor, la atât de puţin timp după inaugurare.
Foto: Denivelările de asfalt de pe podul de la Brăila
E cumva absurd să se construiască un pod atât de grandios ca proiect şi atât de scump, care să nu aibă în el implantată o rezervă inginerească de rezistenţă, inclusiv pentru vehicule cu tonaj mult mai mare decât cel admis, inclusiv în condiţii de caniculă. Or, pe podul Millau din Franţa, de exemplu, nu se impun restricţii de circulaţie pe timp de căldură şi podul a fost proiectat să reziste 120 ani! Iar un pod, care e proiectat astfel încât o încălcare rutieră a 5 sau 10 şoferi de camion, pasibilă de nişte simple amenzi, îl deteriorează, la o investiţie de sute de milioane, nu poate fi numit astfel decât o scăpare inginerească.
Foto: Podul de la Brăila, în ziua inaugurării
Unde sunt azi constructorii care puteau edifica proiecte inginereşti, care odată inaugurate, funcţionau ireproşabil măcar 50-70 de ani, cu minimă mentenanţă, fiind prevăzute să reziste la forţe şi solicitări de multe ori mai mari decât cele de exploatare uzuală? E păcat de măreţia acestui pod de la Brăila şi de rolul său imens ca element de infrastructură. Sperăm ca aceste scăpări inginereşti să poată fi corectate în totalitate, iar podul să poată servi interesului public, fără descoperirea a noi şi noi rateuri.
Vezi mai jos şi o parte din materialele video cu problemele depistate în ultima perioadă, care au şi determinat autorităţile de dispună verificări.