(VIDEO) Trecerile desfiinţate de pe Calea Ieşilor din Chişinău sunt un pericol pentru pietoni şi şoferi

5 Septembrie 2023, 10:35
Redacţia PiataAuto.md
Calea Ieşilor din Chişinău a trecut recent prin câteva modificări şi reorganizări, iar odată cu începutul lunii septembrie şi cu creşterea inevitabilă a traficului, au ieşit la iveală şi mai mult pericolele şi lucrurile prost gândite, care au fost implementate pe această arteră.
Foto: Calea Ieşilor din Chişinău după renovare şi aplicare de marcaje

Pe de o parte, au apărut câteva treceri de pietoni mai vizibile, delimitate cu marcaje albe şi roşii, care au şi insuliţe de siguranţă pe centrul drumului, înconjurate de elemente de siguranţă. Acest fapt e unul lăudabil, cu siguranţă, şi contribuie la siguranţa tuturor, având şanse să reducă la minim numărul de accidente şi situaţii periculoase de aici.
Foto: Treceri de pietoni cu insuliţe de siguranţă pe centru. Acum aceste treceri au şi elemente fizice împrejurul zonei haşurate, imaginea de mai sus fiind făcute imediat după aplicarea de marcaj

Dar, pe de altă, parte, cel puţin două treceri de pietoni au fost desfiinţate total, iar cea mai mare problemă e la trecerea de pietoni din apropierea intersecţiei cu strada Ghenadie Iablocikin. Aici a fost scos indicatorul trecerii de pietoni, iar în locul lui a fost pusă o placă, cu text simplu, cu expresia ”Trecere de pietoni desfiinţată”. Problema cea mare este că marcajul rutier al trecerii de pietoni este încă vizibil pe asfalt, iar asta încurajează pietonii să traverseze în continuare.
Or, e cât se poate de firesc că pietonii se vor ghida mai ales de marcaje şi nu vor căuta de fiecare dată indicatorul de circulaţie de alături. Iar asta înseamnă efectiv că pe aceste treceri traversează în continuu pietoni acum, care se simt îndreptăţiţi să o facă, iar şoferii fie se simt obligaţi să le cedeze trecerea, fie pretind că nu mai au nicio obligaţie de a o face şi claxonează pietonii, cerând acestora să respecte faptul că trecerea a fost desfiinţată. Iar toate astea înseamnă riscuri constante de producere a accidentelor rutiere.
Foto: Trotuar care duce spre trecere, marcaj vizibil pe asfalt, iar plăcuţa cu trecere desfiinţată nu e vizibilă în câmpul vizual: cum ar trebui pietonii să observe faptul că ea a fost desfiinţată?

Şi pe lângă asta, ideea de a desfiinţa aceste treceri reprezintă o nouă mostră de urbanism defect din păcate, pentru că acum Calea Ieşilor a devenit o stradă total neprietenoasă cu pietonii, aceştia fiind nevoiţi să ocolească sute de metri pentru a putea traversa drumul regulamentar. Sute de metri! Pentru că semafoarele şi trecerile de pietoni rămase sau cele subterane sunt poziţionate la o asemenea distanţă una faţă de cealaltă! Cine a putut considera că e normal să impui pietonii să ocolească 10-15 minute în plus pentru a trece drumul? Cine a putut să se aştepte că aceste concepte prost gândite vor fi respectate în viaţa reală? Or, sensul nu este în a amenda pe cei care nu respectă, ci de a face lucrurile cursive într-un oraş, stabilind reguli care pot fi respectate în mod firesc, şi care pot aduce siguranţă în plus!
Am putea să ne gândim că, dacă tot a devenit atât de neprietenoasă cu pietonii, atunci probabil Calea Ieşilor a devenit mai prietenoasă cu maşinile? Nu, deloc! Şi pentru maşini ea a devenit absurdă acum, pentru că au fost anulate toate virările la stânga pe intervalul dintre strada Mesager şi sensul giratoriul de la Ion Creangă, pe sensul spre Ion Creangă, pe o distanţă de 1,6 km! Deci e nevoie să faci până la 3,2 km de ocolire ca să poţi intra într-una din zonele de oficii de pe partea stângă!
Foto: 1,59 km, atât reprezintă distanţa de la intersecţia cu strada Mesager până la mijlocul sensului giratoriu de la Calea Ieşilor

Dacă ne-am gândi cumva că există o soluţie de dublă virare la dreapta pe străzi adiacente, pentru a ieşi ulterior dintr-o intersecţie şi a vira la stânga — nu, asemenea alternativă nu există, pentru că nicio strada care iese la Calea Ieşilor în acest interval nu are permisă virarea la stânga, toate fiind cu deplasare obligatorie la dreapta!
Foto: Strada Calea Ieşilor azi dimineaţă. Sursa: Dumitru Ciorici

Ce avem în rezultat? Zeci de maşini, sute de maşini care stau inutil în ambuteiaje kilometrice, zeci de minute, pentru a ajunge până la sensul giratoriu de la Calea Ieşilor, pentru a face cercul şi a reveni pe celălalt sens de mers, pentru a ajunge astfel la birou sau oriunde altundeva! Deci, o stradă care teoretic trebuia să fluidizeze traficul a ajuns să-l agraveze în mod absurd!
Foto: Strada Calea Ieşilor azi dimineaţă. Sursa: Dumitru Ciorici

Iar acum Calea Ieşilor e o stradă excesiv de aglomerată pentru maşini şi periculoasă pentru pietoni, modificările recente eşuând la ambele capitole. Vezi mai jos cum încearcă a trece pietonii la aceste treceri desfiinţate.

Sursa imagini incluse în video: vizitator PiataAuto.md, imagini Agora.md
0
3,646
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!