(VIDEO) Cât de imaculat arată fabrica maşinilor electrice Rimac din Croaţia, filmată cu drona din interior
5 Octombrie 2023, 13:07 Redacţia PiataAuto.md
Dacă odinioară se spunea că maşinile electrice ar fi mai simple în construcţie decât cele cu combustie, asta putea fi valabil pentru unii producători care nu făceau decât nişte conversii de pe maşinile cu ardere internă, cumpărând un motor şi nişte baterii de la furnizori. Dar atunci când se doreşte eficienţă şi performanţă de vârf, ingineria unei maşini electrice e poate chiar mai sofisticată şi mai complexă decât a unei maşini cu combustie, în mare parte din cauza faptului că nu există o experienţă anterioară atât de profundă, iar inginerii trebuie să facă propriile descoperiri şi propriile salturi tehnologice.
Iar inginerii de la Rimac ştiu mai bine ca oricine ce înseamnă această descoperire proprie. Şi asta pentru că absolut toate componentele esenţiale ale acestor maşini electrice au fost dezvoltate intern, de inginerii Rimac, nu cumpărate de la furnizori. Baterii până la nivelul celulelor, electromotoare până la nivelul aliajului, răcirii, magneţilor şi firelor, suspensie, structură, fiecare roată dinţată din maşina asta a fost concepută în interiorul acestei companii, pentru că nimeni în lume nu crease performanţă atât de mare şi desăvârşită în lumea maşinilor electrice.
Şi, poate el mai impresionant lucru e să realizăm că fabrica asta, şi mâna asta de ingineri superbi s-a născut într-o ţară cu zero experienţă în industria auto, şi cu nicio altă fabrică auto pe teritoriul său! Da, Croaţia nu are un alt producător auto, iar Rimac a fost primul.
Şi la fel de impresionant e să ne gândim că fabrica asta, şi echipa de ingineri sunt localizaţi astăzi acolo unde în anii 80 era Iugoslavia, o ţară care a trecut prin comunism şi a avut o soartă similară în acea perioadă cu multe ţări din Europa de Est.
Şi uite că după toate astea, azi în acest loc există poate cea mai imaculată şi tehnologizată fabrică de maşini electrice din lume, o fabrică unde se fac pe loc un număr imens de operaţiuni şi procese, de la coacerea din fibră de carbon a structurii maşinii până la producţia de componente şi asamblarea lor. Ceea ce au făcut cei de la Rimac e atât de incredibil şi progresist de la Porsche, încât germanii, după ce-au investit masiv în ei, le-au dat în proprietate şi gestiune ditamai compania Bugatti. Iar azi succesorul lui Bugatti Chiron se concepe tot aici, la Rimac, în Croaţia de azi şi Iugoslavia de cândva.
Iar asta ne spune multe. Inclusiv că uneori nişte ingineri geniali pot transforma o ţară cu totul, aducând industrii acolo unde ele n-au existat şi făcând cea mai bună performanţă din lume acolo unde nimeni n-ar fi crezut în ei. Şi ne mai spune că această nouă epocă a maşinilor electrice a zdruncinat industria suficient de mult încât dinozaurii să se clatine şi să apară spaţii prin care să răsară noi genii şi noi lideri în lumea auto.
Vezi mai jos cum arată această fabrică Rimac din Croaţia, într-un tur făcut de o dronă care zboară în interior.