Jumătate din casele din Europa au potenţialul de a fi autosuficiente energetic, producându-şi propria electricitate, arată un nou studiu din Germania

6 Noiembrie 2023, 18:49
Redacţia PiataAuto.md
Un studiu elaborat de Institutul de Tehnologie din Karlsruhe, Germania, în colaborare cu profesori de la Universitatea ETH din Zurich a analizat potenţialul energetic al caselor din întreaga Europa, cooptată cu clima în care sunt localizate şi soluţiile tehnologice existente în prezent şi a ajuns la concluzia că 53% dintre toate casele rezidenţiale din Europa pot fi autosuficiente energetic, producându-şi toată electricitatea de care au nevoie pentru consumul cotidian şi chiar încălzire pe timp de iarnă.
Studiul a avut în vizor 41 milioane de locuinţe de acest tip din Europa, iar viziunea despre independenţă energetică a autorilor studiului presupune folosirea e panouri voltaice în combinaţie cu soluţii de stocare a electricităţii, în special locale, în aceeaşi casă, dar şi centralizate la nivel de distribuitor.
Autorii studiului au luat în considerare şi acoperirea electricităţii necesare funcţionării unei pompe de căldură, pentru a asigura încălzirea pe timp de iarnă, dar şi apa caldă menajeră, însă nu şi acoperirea unei maşini electrice, care ar fi încărcată deja la prize publice. Astfel, aceştia au ajuns la concluzia că la nivel european, 53% dintre case pot să-şi genereze suficientă electricitate prin panouri fotovoltaice încât să-şi acopere total consumul necesar, iar soluţiile de stocare sunt deja suficient de avansate încât să permită această autonomie.
Cea mai mare rată de autonomie o pot atinge casele situate în climă cu variaţii sezoniere mai mici, în special Spania, unde acestea mai pot folosi şi energie solară directă pentru încălzirea apei, au acces la mult soare şi n-au temperaturi foarte reci iarna. Totodată, şi în ţări cu electricitate scumpă, ca-n Germania, acest lucru poate fi atins, el fiind şi mai motivant economic acolo.
Totuşi, autorii studiului spun că din punct de vedere economic, investiţia e mai mare decât cea necesară dezvoltării de surse regenerabile la nivel de reţea, însă dă mai multe beneficii de autonomie, de rezilienţă pentru consumatori la eventuale intemperii şi de stabilizare a sistemului electric, cu multiple surse de generare şi stocare a electricităţii.
Practic, aceştia au concluzionat că tehnologia panourilor solare şi a soluţiilor de stocare a electricităţii a evoluat atât de mult, încât permite deja caselor din mai mult de jumătate din Europa să fie independente energetic, inclusiv pentru încălzire, dacă ar vrea.
1
5,186
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!