O clădire de lemn cu 19 etaje e cea mai înaltă construcţie de acest fel în Germania şi indică o tendinţă nouă de arhitectură ecologică

14 Decembrie 2023, 18:10
Redacţia PiataAuto.md
Casele din lemn sunt nişte construcţii admirabile, dar parcă cei mai mulţi dintre noi le văd drept case particulare, vile de vacanţă, sau case vreo două etaje şi câteva apartamente la munte. În Germania, însă, e în plin proces de construcţie un ditamai bloc cu 19 etaje, din lemn! Şi aici vorbim atât de scândurile folosite la pereţi, cât şi grinzile imense folosite la o mare parte din structura propriu-zisă a casei!
Noua clădire are numele de Roots şi e localizată în oraşul Hamburg, într-o nouă zonă de dezvoltare urbane, ocupată anterior de o zonă de andocare a ambarcaţiunilor mici în port. Acea zonă portuară a fost curăţată şi reamenajată, creându-se astfel spaţiu pentru un mic sector de noi edificii, numit HafenCity. Toate edificiile care au primit permisiuni şi aprobări pentru a fi construite aici au avut cerinţa obligatorie de a fi ecologice şi inovative, pentru a da oraşului Hamburg un nou sector emblematic, cu care cei de acolo să se mândrească.
Arhitectul german Jan Stormer a fost cel care a conceput edificiul Roots, făcându-se aluzie la rădăcinile din natură şi la latura sa ecologică. Conform arhitectului şi a companiei care dezvoltă aceste proiect, faptul că acest edificiu va conţine atât de mult lemn în el, înseamnă o cantitate mare de CO2 stocat pentru decenii înainte.
Casa va sta pe o fundaţie formată din piloni de beton armat, totuşi, foraţi la 20 metri adâncime, care vor cântări 170 tone în total. Blocul va avea 18 nivele — parterul şi 17 etaje cu apartamente, iar numărul total de apartamente este de 181.
Înălţimea totală a clădirii este de 65 metri şi ea e concepută cu o structură în formă de turn pe mijloc. Cea mai mare parte a structurii, zic constructorii, e formată din grinzi şi elemente de rigiditate incluse în pereţii de lemn prefabricaţi, livraţi aici deja sub forma de plăci imense, ce trebuie doar unite în construcţia finală.
Totuşi, din imagini se poate vedea că edificiul are un turn central din beton armat, în miezul edificiului, pe toată înălţimea, care serveşte pentru galeriile lifturilor şi pentru scări şi totodată are rol de coloană vertebrală în acest bloc de lemn de 19 etaje, care n-ar fi avut probabil rigiditatea necesară fără această structură mediană.
Pereţii vin prefabricaţi cu precizie milimetrică, iar două macarale Liebherr 370 EC-B cu funii din fibră ridică aceşti pereţi întregi până la nivelul corect. Cei de la Liebherr spun că funia de fibră e la fel de rezistentă, dar salvează 100 kg în comparaţie cu oţelul folosit de obicei. Cei mai mari pereţi au 10,3 metri lungime şi 2,6 metri înălţime, cântărind 2,6 tone. Circa 1.200 de asemenea elemente de lemn prefabricate, de varii dimensiuni, sunt ridicate pentru a forma construcţia finală, la care se vor folosi 5.500 tone de lemn.
Într-un final, în acest edificiu vor fi exista 181 de apartamente, toate realizate într-o manieră a materialelor naturale şi ecologice, de la parchet de lemn pe jos până la pereţii care vor fi de lemn, geamuri şi tip de tencuială. Acestea vor avea şi un consum extraordinar de mic de energie pentru climatizare, atât iarna, cât şi vara, datorită lemnului. Asemenea apartamente, într-o zonă centrală nouă de oraş, costă enorm, însă cei care au dezvoltat proiectul, împreună cu primăria Hamburg, au decis că 128 de apartamente din 181 vor fi cumpărate individual de cei care-şi vor permite preţul mare, iar alte 53 de apartamente vor fi subvenţionate parţial din bugetul public, pentru a fi mai ieftine şi a permite şi celor cu venituri mai modeste să aibă şansa de a fi parte din comunitatea de locatari ai acestui bloc. Totul pentru că aceştia sunt convinşi că acele comunităţi elitiste închise nu sunt sănătoase din punct de vedere social şi e mult mai indicat să existe o asemenea formulă.
Clădirea din Hamburg va fi gata în 2024 şi este deocamdată cea mai înaltă clădire de lemn din Germania, însă locul său va fi detronat repede de alta din Berlin, care a început a fi construită.
De asemenea, ideea unor edificii înalte realizate aproape integral din lemn pare să fie o tendinţă a ultimilor 3-4 ani în arhitectură — în Norvegia există una din 2019, în Viena una din 2020, în Olanda una din 2022, în Suedia una din 2021 şi încă una în Elveţia din 2019. Toate aceste edificii pun un accent imens pe ecologia lor, atât la construcţie cât şi în energia consumată ulterior, dar şi pe o calitate excepţională a vieţii pe care o promit locatarilor sau celor de ocupă spaţiilor de biroul din interior.
0
12,726
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!