CITIRE ŞTIRE:
(VIDEO) Cum munceşte un camion electric de tractări şi recuperări din Norvegia, în condiţii de iarnă
1 Decembrie 2023 - 15:54
Redacţia PiataAuto.md
În Norvegia, nu doar maşinile electrice sunt o normalitate absolută. Tot mai mult teren prind şi camioanele electrice, chiar şi cele care sunt destinate misiunilor speciale, de dificultate sporită. Un youtuber norvegian a filmat de curând în acţiune un camion de tractări şi recuperări. E un camion electric Scania P230, iar parametrii acestuia în viaţa reală sunt cât se poate de interesanţi.
În primul rând, camionul are baterii ce însumează 297 kWh capacitate, acestea putând fi încărcate cu 140 kW putere. Nu e tocmai tehnologia de top actuală a celor de la Scania, dar asta face lucrurile şi mai interesante, întrucât acest camion are deja ceva timp în exploatare.
Tot camionul cântăreşte 14 tone şi mai poate avea o sarcină utilă de aproximativ 8 tone, până la o masă totală de 22 tone. Puterea de propulsie e de 394 CP. Iar preţul de achiziţie a camionului este, din păcate, de 3 ori mai scump decât al unuia similar diesel, după cum spune youtuber-ul în video. Achiziţia e subvenţionată parţial de stat, dar oricum preţul final plătit de cumpărător e de circa 2 ori mai mare decât pe un camion diesel.
Youtuber-ul pasionat de maşini electrice mai spune că în regim de camion de recuperări, care trebuie uneori să intervină non-stop timp de 24 ore, în ture, nu e foarte sigur că propulsia electrică şi parametrii camionului, cu două ore timp necesar reîncărcării, sunt tocmai potrivite.
Cei doi, youtuber-ul şi şoferul de camion, au mers să ridice o maşină electrică chinezească, care avea o problemă şi refuza încărcarea. Condiţiile de înaintare sunt de iarnă, cu -6 grade Celsius afară. Camionul a fost preluat de actualul şofer cu circa 45% de baterie, însă a putut merge şi aşa la o operaţiune de salvare. La finalul misiunii, bateria indica 29% şi o autonomie rămasă de 59,5 km.
Însă imediat după prima misiune, a apărut ocazia unei noi misiune în apropiere. În mod normal, camionul era cel mai aproape şi ar fi trebuit să o preia. Dar din cauză că bateria avea doar 29%, şoferul a sunat dispeceratul şi i s-a spus să nu rişte, să meargă la o staţie să-şi încarce bateriile. Din păcate, asta înseamnă o irosire de resurse, atât de camioane şi timp, cât şi de energie pentru a face deplasarea spre un punct doar pentru încărcare.
Foto: Maşina chinezească din prima misiune
La staţie, a apărut o altă dificultate, în a avea spaţiu suficient pentru ca un camion de 2,5 metri lăţime să poată fi parcat lângă staţie, şi să mai încapă şi în lungime, pentru că aici nu există o remorcă şi un cap tractor, care pot fi detaşate una de cealaltă.
Camionul a găsit o poziţie liberă în care a încăput pe lăţime, dar jumătate din lungimea camionului era în afară, pe teritoriul staţiei.
Din fericire, cel puţin cablul prizei era lung şi a ajuns până la portul poziţionat în dreapta camionului.
Priza a livrat cam 130 kW putere, dar şi aşa, încărcarea ia ceva timp. Şi e din timpul de muncă, din tura pe care trebuie să o facă şoferul, mişcându-se şi tractând maşini, nu staţionând la o priză.
Şoferul a încărcat camionul până la 58%, camionul indicând 121,7 km autonomie la un asemenea nivel de încărcare a bateriei. Dar încărcarea a durat atât de mult, încât şoferul mai avea doar 30 minute din tura sa şi nu a mai putut preluat nicio comandă, ci a mers spre sediu deja. Deci, pentru întreaga sa tură din ziua filmării, şoferul a putut să meargă într-o singură misiune. O zi neproductivă in punct de vedere a profitului generat, deci.
Totuşi, şoferul spune că atunci când preia camionul cu 100% baterie, de obicei poate face o tură completă fără încărcare, iar în zilele aglomerate, cu comenzi situate într-o rază relativ mică, poate îndeplini şi 8-10 comenzi pe parcursul unei ture.
Vezi toată experienţa în video-ul de mai jos.
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):