OMV Petrom cumpără Renovatio, cea mai mare reţea de staţii de încărcare a maşinilor electrice din România, dar şi 50% din portofoliul de energie regenerabilă al acesteia
4 Ianuarie 2024, 09:28 Redacţia PiataAuto.md
OMV Petrom a anunţat ieri cea mai mare tranzacţie de achiziţie a proiectelor de energie verde din România, într-o mişcare care va schimba semnificativ profilul companiei petroliere, dar totodată şi piaţa staţiilor de încărcare a maşinilor electrice şi cea a proiectelor de energie regenerabilă. Pe de o parte, OMV Petrom cumpără integral Renovatio Asset Management, societate care deţine cea mai mare reţea de staţii pentru maşini electrice din România, iar pe de altă parte OMV Petrom mai cumpără de la RNV Infrastructure şi 50% din acţiunile Electrocentrale Borzeşti, societate care deţine proiecte de energie regenerabilă cu o putere cumulată de 1 GW.
Renovatio deţine reţeaua e-charge din România, care cuprinde peste 400 puncte de încărcare în întreaga ţară, cu potenţial de creşte până la 650 puncte până în 2026, fiind cel mai puternic actor de piaţă în acest segment din România şi unul din pionerii din acest segment, care a început a implementa staţiile de tip fast-charge la începuturile dezvoltării infrastructurii pentru maşini electrice.
Pe lângă asta, societatea RNV Infrastructure, parte şi ea din grupul Renovatio, deţine în proprietate societatea Electrocentrale Borzeşti, unde OMV Petrom achiziţionează acum 50% din acţiuni. Societatea are în gestiune termocentrala din Borzeşti, situată în municipiul Oneşti, cu grupurile 7 şi 8 în proces de retehnologizare, care funcţionează pe bază de turbine cu gaze naturale, având o putere totală de 369 MW. OMV Petrom fiind şi un producător de gaze naturale, achiziţia devine cât se poate de strategică.
Însă şi mai impresionant e portofoliul de energie regenerabilă al societăţii Electrocentrale Borzeşti, care cuprinde parcuri eoliene de 950 MW şi fotovoltaice de 50 MW, puterea cumulată a portofoliului fiind astfel de 1.000 MW sau 1 GW.
Nu vorbim, însă, de proiecte deja construite, ci de proiecte aflate la diferite etape de construcţie sau intenţie şi aprobare. În cazul parcului fotovoltaice, acesta e deja instalat şi va începe a furniza electricitate în viitorul apropiat. În cazul proiectelor eoliene, e vorba de 4 parcuri diferite, situate în zona de nord-est e României, care ar trebui să înceapă producţia de electricitate către anii 2025-2027. Tuturor proiectelor menţionate li s-a garantat deja accesul la reţeaua naţională de transport a energiei electrice.
Cu o putere instalată de 1 GW a acestor proiecte, chiar dacă luăm în calcul un randament mediu al parcurilor fotovoltaice şi eoliene terestre din România de doar 20%, ar însemna o putere medie anuală de 200 MW, cu circa 1,75 TWh de electricitate produsă anual. Pe site-ul său oficial, reţeaua e-charge a celor de la Renovatio anunţă că în perioada ianuarie 2016 — iulie 2021 au livrat 5,8 TWh de electricitate maşinilor electrice la staţiile lor. Luând în considerare creşterea reţelei şi a numărului de maşini electrice din România, cei 1,75 TWh de electricitate vor asigura toată electricitate utilizată de aceste staţii de încărcare şi ar trebui să rămână şi capacităţi suplimentare pentru furnizare de energie verde altor consumatori şi industrii.
Pe lângă asta, OMV Petrom menţionează că deţine deja proiecte fotovoltaice de încă 1 GW în portofoliul său de dinainte de achiziţia anunţată ieri, ceea ce înseamnă că OMV Petrom va fi nu doar cel mai mare jucător în domeniul petrolier şi al gazelor, ci şi cel mai mare în domeniul mobilităţii electrice şi unul din cei mai mari în proiecte de producţie a energiei regenerabile.