Oamenii din ştiinţă din Islanda vor să foreze direct într-un vulcan, pentru a face uz de energia regenerabilă a acestuia

9 Ianuarie 2024, 20:14
Redacţia PiataAuto.md
Islanda e unda din primele ţări din lume care se baza 100% pe energie regenerabilă când încă puţine ţări se gândeau la asta, atingând această cotă atât în energia termică folosită în ţară, cât şi în producţia de electricitate. Iar asta se datora în mare parte energiei geotermale, în special gheizerelor şi apei fierbinţi accesibile la mică adâncime. Acum, însă, un grup de oameni de ştiinţă din Islanda vrea să meargă şi mai departe, intenţionând să foreze direct într-un vulcan, pentru a face uz de energia regenerabilă a lavei vulcanice.
Proiectul inginerilor ar urma să fie materializat către anul 2027 şi el presupune forarea până în aşa numita cameră a magmei unui vulcan, unde piatra topită este adunată, înainte ca ea să erupă sub formă de lavă din vulcan.
Locul ţintit pentru acest proiect este caldeira Krafla, o depresiune formată dintr-un crater vulcanic cu un diametru de aproape 10 km. În această caldeiră există şi o fisură adâncă şi lungă, care va servi drept punct de start pentru forare.
Camera magmei se află la o adâncime relativ mică de suprafaţa caldeirei, de circa 1,6-3,2 km, în funcţie de punctul de forare. Asta ar însemna că şi costurile de forare vor fi relativ moderate, însă pentru ca proiectul să funcţioneze va fi nevoie de aplicarea materialelor unice în lume, întrucât şi proiectul va fi primul de acest fel din lume.
Foto: Zona Krafla din Islanda

Şi asta pentru că magma din acea cameră în care oamenii de ştiinţă vor să ajunge are 1.300 grade Celsius, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de materiale care să reziste unor asemenea temperaturi extreme.
Proiectul ar însemna efectiv construcţia de circuite geotermale mari, de capacitate mare, care să treacă în pământ până în camera magmei, revenind la suprafaţă. Deoarece circuitele vor trece prin temperaturi de 1.300 grade garantate de forţa naturală din vulcan, ele vor obţine o forţă imensă de a împinge turbine cu abur de putere extraordinară. Temperatura e de câteva ori mai mare decât minimul necesar pentru ca asemenea construcţii geotermale să funcţioneze, iar asta înseamnă că, teoretic, se pot include mai multe turbine foarte puternice, creându-se centrale cu mai multe blocuri, care ar putea genera mai mulţi GW de putere în timp real, fără intermitenţe. Şi deoarece această energie va fi generată doar de forţa pământului, fără a arde vreun combustibil în schimb şi fără a emite CO2, vorbim de un proiect care va genera capacităţi imense de energie regenerabilă.
Foto: Principiul general de funcţionare a unei centrale cu energie geotermală, în subiectul din articol apa subterană fiind înlocuită cu magma care ar înconjura un circuit închis ce trece prin ea

Sigur, există o mare întrebare, care ar putea să fi apărut la mulţi dintre cititori, şi anume ce se va întâmpla când forarea va ajunge în camera magmei, dacă nu se va produce instantaneu o erupere prin punctul de forare. Iar răspunsul vine din practică. În anul 2009 o echipă de forări geotermale a ajuns accidental în această cameră de magmă a vulcanului Krafla, în timp ce făcea forări cu alte scopuri pentru compania energetică Landsvirkjun. Eruperea nu s-a produs atunci, confirmând că magma poate avea temperaturi uriaşe, dar presiune moderată, care creşte doar spre faza de erupere, faze care la unii vulcani pot avea loc o dată la câţiva zeci de ani.
Oamenii de ştiinţă care au iniţiat acum acest proiect spun că forările vor începe în 2027, dar construcţia va dura mai mult până se va putea vorbi de o centrală conectată la reţea, care să furnizeze GW de electricitate. Întrucât Islanda deja îşi asigură 100% de energie din surse regenerabile, cel mai probabil, în paralel va fi nevoie de construcţia unui nou cablu subacvatic din Islanda spre Europa, pentru ca una din opţiunile viabile să fie exportul direct al noilor capacităţi, iar o altă opţiune ar fi amplasarea de industrii energofage în Islanda, care au nevoie de puteri mari de electricitate şi vor să mizeze pe energia regenerabilă.
Foto: Diverse cabluri subacvatice în discuţii pentru conectarea Islandei cu continentul european
0
11,577
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!