Spania a marcat un record istoric în producţia de energie regenerabilă în 2023, datorită surselor eoliene şi solare

5 Ianuarie 2024, 17:37
Redacţia PiataAuto.md
Despre Spania se spune adeseori că e ţara care a fost pionier în centrale solare inovative, primele dintre care au fost construite mai mult de un deceniu în urmă şi care produc electricitatea concentrând lumina soarelui prin oglinzi concave într-un turn central. Tehnologia a fost preluată cu succes în Maroc, care a construit la timpul său cea mai mare asemenea centrală din lume, iar în 2023 a fost inaugurată o nouă centrală cu acelaşi principiu în Dubai, deja ea devenind cea mai mare ţară din lume. Spania, însă, nu mai apărea la fel de des în vizor cu noi proiecte grandioase o perioadă. În ultimi ani, însă, industria energetică din Spania a revenit la un făgaş intens de dezvoltare a soluţiilor regenerabile, iar rezultatele se fac văzute acum. Recent, operatorul naţional al reţelelor electrice din Spania, Red Electrica, a anunţat că anul 2023 a fost încheiat cu un record istoric, în care Spania şi-a produs pentru prima dată majoritatea electricităţii la nivelul unui întreg an din surse regenerabile, principalii factori de creştere fiind energia eoliană şi cea solară.
Foto: Prima centală solară termică din Spania, Gemasolar, inaugurată în 2011

Operatorul spaniol a fost foarte generos în detalii şi cifre în comunicatul său, care arată foarte multe date curioase din sistemul energetic spaniol actual. În primul rând, Spania, ca şi alte ţări din Europa, au beneficiat de pe urma lunilor noiembrie şi decembrie mai însorite ca de obicei şi cu mai mult vânt prielnic eolienelor, inclusiv celor de uscat, iar astfel aceste luni au fost şi mai prolifice pentru energia regenerabilă. Dar totuşi Spania nu vorbeşte acum doar despre o lună sau o zi cu recorduri, ci despre cifrele întregul an, aduse la medii şi totaluri.
În primul rând, operatorul pune accent pe energia produsă şi mai puţin de cea consumată. De obicei asta se face când producţia e mai mică decât consumul şi dă bine în statistici, în timp ce despre partea importată se tace. Dar în Spania situaţia e inversă — energia produsă în ţară în 2023 a fost mai mare decât consumul naţional. În întreg anul 2023, Spania a consumat 244.686 GWh de electricitate, deci aproape 244,7 TWh, în timp ce producţia anuală a fost de 267,86 TWh. Surplusul a fost exportat în ţările vecine, o parte a mers în schimburi reciproce de echilibrare, dar şi pe piaţa generală europeană. În fine, ceea ce contează foarte mult este că atunci când vorbim de cifrele de producţie din Spania, ele nu doar că sunt bune în cota totală a producţiei, ci ar fi şi mai bune procentual dacă le-am raporta la consumul Spaniei.
Aşadar, în 2023, în Spania, 50,4% din electricitatea produsă a venit din surse regenerabile, trecându-se pentru prima dată în istorie de 50%. Mai exact, asta înseamnă 135 TWh de electricitate produsă anual din surse regenerabile.
Operatorul spaniol a detaliat şi mai mult cifrele şi a anunţată şi cum sunt formate cele 50,4%. Doar 1,8% din producţia totală a ţării e asigurată de acele centrale solare termice, cu oglinzi, care reprezentau simbolul inovaţiei de acum un deceniu. În schimb panourile fotovoltaice au produs în anul 2023 14,0% din electricitatea întregii ţări! Luând în calcul că panourile fotovoltaice pot produce energie doar ziua, şi că au totuşi intermitenţe, faptul că acestea au asigurat 14,0% din toată producţia de electricitate a ţării e formidabil şi arată evoluţia majoră din ultimul timp.
La fel de impresionant e că 23,5% din electricitatea produsă în Spania în 2023 vine de la turbine eoliene! Nu vorbim de putere instalată, ci de electricitate real generată pentru ţară. Dacă ar fi să extrapolăm procentele, ar însemna că turbinele eoliene din Spania au produs în 2023 aproape 63 TWh de electricitate! Această cifră depăşeşte întreg consumul anual al României, spre exemplu, şi e de 15 ori mai mare decât cel al Moldovei.
Hidrocentralele au mai produs circa 9,5% din energie, iar pe lângă cele 50,4% totale de energie regenerabilă, trebuie să menţionăm că încă 20,3% din electricitate a fost produsă la centrale nucleară, sursă care nu e calificată drept regenerabilă, însă tot e una cu zero emisii CO2. Aşadar, per total 70,6% din electricitatea produsă în Spania în 2022 a fost cu zero CO2 emis.
Foto: Centrala nucleară Almaraz, Spania

Au mai rămas încă 17,2% produse la centrale de gaz cu ciclu combinat, care extrag şi forţa mecanică directă, şi cea termică prin turbine de abur. Cărbunele a scăzut la 1,5%, ba chiar la 1% către sfârşitul anului, la fel ca şi alte surse de combustibil direct utilizat, acestea din urmă fiind deocamdată încă utilizată mai ales pe insulele Spaniei, unde e mai greu de integrat regenerabilele cu echilibrările necesare unui sistem mai mare. Dar per total, ţara a făcut paşi giganţi, şi-a redus şi consumul cu peste 2,5%, devenind mai eficientă inclusiv datorită zilelor cu temperaturi potrivite, dar şi tehnologiilor noi.
Per total, însă, toate astea fac ca o ţară precum Spania să importe mult mai puţine resurse energetice primare precum gazul natural, sau cărbunele, sau petrolul. Şi de fapt aici e unul din marile avantajele economice la nivel de ţară în această tranziţie spre regenerabile. Dacă o ţară îşi produce intern tot mai multă electricitate fără a importa materie primă costisitoare pentru asta, atunci balanţa de importuri şi exporturi se schimbă foarte mult şi banii rămân în ţară, în economia locală. Iar dacă şi transporturile dintr-o ţară trec treptat la propulsie electrică — maşini, camioane şi altele — atunci din importuri e înlocuit şi combustibilul fosil precum benzina şi gazul şi aceşti bani rămân din nou în ţară, susţinând noi centrale şi parcuri de producţie locală de electricitate. La fel se întâmplă şi cu energia termică din oraşe, care nu mai arde gaz şi cărbune, ci foloseşte pompe de căldură pe bază de electricitatea. Or, electricitatea e forma universală de energie, şi dacă ea poate fi produsă local şi poate înlocui şi alte forme de energie, atunci asta e calea pentru ca o ţară să devină şi independentă energetic, şi curată în aerul său, cu mai puţină poluare şi emisii CO2.
1
4,338
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!