Egipt va construi unul din cele mai mari parcuri eoliene din lume, care va produce o cantitate de electricitate aproape egală cu cea consumată de România

29 Mai 2024, 16:12
Redacţia PiataAuto.md
Compania Masdar, din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, anunţă că, împreună cu compania senegaleză Infinity Power şi un dezvoltator egiptean va construi în Egipt unul din cele mai mare parcuri eoliene din lume, mai mare decât parcul SunZia din SUA, care e cel mai mare parc actual eolian de uscat în construcţie din emisfera vestică şi e depăşit doar de un alt parc aflat în construcţie în China, în deşertul Gobi. Ei bine, parcul eolian chinez va rămâne să deţină întâietatea cel mai probabil, dar cel despre care vorbim azi, din Egipt, are toate şansele să se claseze pe locul 2 în lume, având o putere instalată totală uriaşă, de 10 GW.
Cei de la Masdar au semnat deja acordul de construcţie, prin care li se alocă şi terenul unde va fi construit noul parc eolian. Suprafaţa totală a parcului va fi de 3.025 km pătraţi, deci aproape 10% din teritoriul Republicii Moldova, pentru comparaţie.
Noul parc eolian promite o producţie anuală uriaşă, de 47,79 TWh de electricitate. Pentru comparaţie, România consumă anual între 48 şi 51 TWh, deci cantitatea de electricitate produsă de noul parc eolian aproape că va echivala cantitatea anuală necesară României.
E curios să calculăm şi factorul de capacitate estimat de ingineri pentru un parc eolian terestru, amplasat în Egipt, o zonă relativă deşertică în regiunea unde va fi amplasat parcul. Astfel la 10 GW putere, maximul teoretic ar fi de 10 GWh x 24 ore x 365 zile pe an, ceea ce ar rezulta în 87.600 GWh, sau 87,6 TWh. Dacă producţia anunţată e de 47,79 TWh, putem deduce că a fost luat în considerare un factor de capacitate mediu anual de 54,55%.
Egipt e foarte departe în calea sa de adoptare a surselor de energie regenerabilă, chiar şi faţă de propriile angajamente pe care şi le-a luat, prin care în anul 2030 ar trebui să aibă 42% de electricitate produsă din surse regenerabile. În prezent, însă, 84% din electricitatea din Egipt e produsă din gaz natura, iar sursele fosile ajung împreună la 88%. Hidrocentralele generează circa 7%, iar restul revine energiei eoliene şi solare, în proporţii infime. Consumul total de electricitate al Egiptului în 2023 a fost de puţin peste 200 TWh, ţara producând în balanţă finală practic exact atât cât consumă, având exporturi nete de 0,4% din producţie.
Acum noul parc eolian vine să reducă emisiile anuale ale Egiptului cu o cantitate de 23,8 milioane de tone de CO2, or, cei 47,79 TWh generaţi anual vor însemna aproape 25% din electricitatea necesară Egiptului, rezolvată printr-un singur asemenea proiect. Partea cea mai interesantă, însă, e cea legată de investiţiile financiare în acest proiect.
Aşa cum spunem de multe ori, construcţia de proiecte de energie regenerabilă e un motor de creştere economică internă, pentru că permite înlocuirea importurilor de gaz sau altă formă iniţială de carburant, din care unele ţări îşi produc electricitatea. În cazul Egiptului, noul parc eolian va costa 10 miliarde de dolari, însă va permite reducerea importurilor de gaz natural cu 5 miliarde de dolari anual. Prin urmare, în doar 2 ani acesta îşi va răscumpăra investiţia la nivel macroeconomic, iar în următorii 25-30 de ani de durată de viaţă va face ca-n fiecare an 5 miliarde de dolari să rămână în interior, generând creştere economică, în loc să fie plătiţi pentru gaz.
4
11,693
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!