Inginerii din Japonia au creat primul satelit ecologic din lemn şi-l vor lansa în spaţiu de pe o rachetă Space X
30 Mai 2024, 21:29 Redacţia PiataAuto.md
Sateliţii sunt o parte inalienabilă a civilizaţiei umane în zilele noastre, cu tot mai multe funcţii alocate lor. De obicei, aceştia au structuri din aluminiu, cu aliaje adaptate pentru a face faţă unei variaţii mari de temperatură, având totodată rigiditatea structurală necesară. În zilele noastre există şi sateliţi foarte mici deja, în forma unor cuburi cu latură de 10 cm, deci pentru asemenea dimensiuni compacte cerinţele faţă de aceştia sunt uriaşe. Acum, însă, inginerii de la universitatea Kyoto din Japonia au anunţat că au definitivat construcţia primului satelit de lemn din lume, numit LignoSat! Mai mult ca atât, ei planifică să-l lanseze în spaţiu pe o orbită joasă în septembrie, cu o rachetă Space X.
Foto: Satelitul japonez din lemn, LignoSat, într-o vizualizare spaţială
Dezvoltarea acestui satelit a început în anul 2020 de o echipă de ingineri condusă de Koji Murata, iar principalul motiv vine din aglomerarea de deşeuri spaţiale care se remarcă în jurul planetei. Inginerii de la universitatea Kyoto au vrut astfel să creeze un satelit ecologic pentru spaţiul cosmic, care n-ar contribui cu noi deşeuri în eventualitatea în care acesta ar eşua sau ar ajunge din nou în atmosfera Pământului.
Dar care ar fi contribuţia ecologică a unui asemenea satelit, de fapt? Acesta nu poate fi biodegradabil în spaţiu, cum e lemnul pe Pământ, pentru că în spaţiu nu există microorganisme şi procese normale de putrefacţie şi degradare organică. De asemenea, chiar inginerii spun că atributele lemnului, în special al cherestelei, de a fi fragil şi a arde uşor îl fac contraindicat pentru spaţiu. Însă ei au considerat că pot asigura o structură rezistentă dacă aleg lemnul corect şi-l tratează corespunzător.
Aceştia au identificat lemnul de magnolie drept cel mai potrivit şi au constatat că acesta îşi menţine caracteristicile între -150 şi 150 grade Celsius, cu deformări minime, inclusiv în vacuum.
Testele lor, dar şi dezvoltarea ideii, a fost realizată în cooperare cu Agenţia Spaţială Japoneză JAXA şi tot cu efortul lor comun va avea loc lansarea în spaţiu, iar partea ecologică e una dublă, spun inginerii, calitatea lui ecologică în fabricarea pe pământ şi arderea completă fără deşeuri în cazul înc are acesta ajunge în atmosferă sau ajunge la un stadiu de distrugere pe orbită, fără a lăsa deşeuri voluminoase în urma sa.
Satelitul LignoSat are scheletul său realizat din lemn, dar şi pereţii exteriori. Aceştia vor fi acoperiţi, însă, cu panouri solare, pentru a genera electricitate care să alimenteze dispozitivele electronice din interior. Fireşte, panouri nu fac parte din categoria materialelor ecologice, aşa că satelitul final va fi doar pe jumătate ecologic.
Satelitul măsoară 10 cm în fiecare din laturile sale. Planul inginerilor este ca o rachetă Space X să-l livreze pe Staţia Spaţială Internaţională, iar de acolo astronauţii să-l lanseze în spaţiu, unde ar urma să petreacă până la 6 luni, pentru a fi urmărită rezistenţa lemnului şi structurii satelitului la condiţiile întâmpinate în spaţiu de acest satelit. În acest timp, satelitul va fi funcţional şi va transmite date ca oricare altul.
Dacă cele 6 luni vor arăta că satelitul de lemn rezistă cu bine, inginerii vor va o mare parte din sateliţii viitorului să fie construiţi din lemn şi la sfârşitul ciclului lor de viaţă să reintre în mod programat în atmosferă, unde vor arde în mod natural complet, fără a lăsa bucăţi metalice drept deşeuri în staturile superioare ale atmosferei sau pe orbită, cum se întâmplă acum.