Siemens va produce şi instala zeci de transformatoare noi de mare putere pentru o mare renovare a reţelelor electrice din Danemarca
27 Mai 2024, 20:24 Redacţia PiataAuto.md
Energia regenerabilă cunoaşte o dezvoltare extraordinară în ultimii ani, cu parcuri fotovoltaice uriaşe sau cu panouri instalate pe acoperiş, cu parcuri eoliene maritime şi terestre şi cu multe alte soluţii de generare şi stocare a energiei. Toate aceste surse regenerabile de energie, însă, îşi aduc în mod diferit contribuţia în reţea, generând intermitenţe în producţie şi adeseori variaţii mai în intervale mici de timp, cărora transformatoarele vechi nu le pot face faţă atât de prompt. În acelaşi timp, o mulţime de ţări au mers mult mai departe de simpla înlocuire a volumelor de electricitate a consumului curent şi ţintesc înlocuirea arderii de hidrocarburi în mai multe domenii cu electricitatea sau altă formă de energie regenerabilă, ce înseamnă că trebuie luată în calcul şi o creştere semnificativă a consumului general şi a reţelelor naţionale. Anterior, această parte suna ca o misiune imposibilă şi era adeseori adusă drept argument de cei care se opuneau renunţării la combustibili fosili. Dar în lume există deja exemple de schimbări remarcabile, care se întâmplă mai repede decât am crede, iar Danemarca stabileşte acum un nou asemenea exemplu, prin semnarea unui mega acord cu Siemens Energy pentru o mare renovare şi retehnologizare a reţelelor electrice.
Danemarca e una din ţările cu cea mai mare cotă de energie regenerabilă în mixul său de electricitate. Fireşte, în ţara care a inventat turbinele eoliene în forma lor pe care o ştim astăzi, principala sursă de producţie a electricităţii e cea eoliană, cu 57,7%, urmată de arderea deşeurilor, a biogazului şi de panouri fotovoltaice, aceste surse regenerabile cuantificând împreună 87,5% din total.
Foto: Sursele de producţie a electricităţii în Danemarca în 2023. Sursa: Statista
Doar că ţara e una din cele care pune accent pe înlocuirea arderii de hidrocarburi cu consum de electricitate, atât prin maşini electrice, cât şi prin înlocuirea metodei de încălzire a locuinţelor şi întregi oraşe de la energie termică produsă prin ardere de cărbune sau gaz cu cea a pompelor de căldură. Iar aici e elocvent reportajul nostru din Danemarca, de la primul oraş din lume care e încălzit de o pompă de căldură gigantică ce foloseşte apa de mare drept sursă primară şi CO2-uri drept agent de refrigerare.
Ei bine, toate aceste schimbări, cu oraşe care trec la consum de electricitate în încălzire în loc să ardă cărbune şi treceri la maşini electrice, înseamnă că inevitabil consumul de electricitate la nivel de ţară va creşte, până la cifre mai mult decât duble dacă se înlocuieşte şi metoda de generare a energiei termice. Iar asta înseamnă că e nevoie de reţea electrică mult mai capabilă şi mai tehnologizată. Şi exact acesta e rolul noului acord de 1,4 miliarde de euro pe care operatorul reţelelor electrice din Danemarca, Energinet, l-a semnat cu Siemens Energy.
Conform acestui contract, Siemens va înlocui peste 50 de transformatoare de mari putere , de 150 kV, în Danemarca, însă nu va opera doar o înlocuire simplă, ci le va echipa cu tehnologii de echilibrare de ultimă oră, dirijate computerizat, care permit reacţionarea instantanee la orice salturi de tensiune sau frecvenţă în reţea, cauzate de variaţiile surselor regenerabile. Cele mai mare schimbări vor avea loc în următorii 4 ani, cu marea majoritate e elementelor esenţiale instalate în decurs de 8 ani.
Danemarca vrea să-şi mărească de 4 ori producţia de energie eoliană până în 2030 graţie noilor proiecte de parcuri eoliene, iar până în 2045 ţara vrea să atingă zero emisii în balanţa netă pe toate activităţile sale, inclusiv industrie, transport şi energie termică. Toate astea ar putea duce până atunci la triplarea consumului de energie, iar întrucât acum pe piaţa transformatoarelor de mare putere se remarcă o cerere imensă şi rânduri mari de aşteptare la fabricarea lor, Danemarca a ales să încheie un asemenea acord de lungă durată prin care să beneficieze de prioritate şi termeni clari de fabricare a transformatoarelor de care are nevoie pentru retehnologizarea completă a reţelei sale electrice.
Cei de la Siemens Energy mai menţionează că marea renovare a reţelei electrice daneză ca conţine şi soluţii de transportare eficientă a electricităţii la distanţe lungi cu pierderi minime, inclusiv prin linii de curent continuu HVDC, or, sursele de energie regenerabilă în sistem nu înseamnă doar intermitenţe, ci şi distanţe mult mai mari adeseori de la sursă de producţie la punctul de consum, ceea ce impune o eficientizare majoră a reţelei pentru minimizarea pierderilor. Siemens a dat aici exemplul lui Viking Link, celui mai lung cablu subacvatic de curent continuu din lume, construit recent între Marea Britanie şi Danemarca, pentru a asigura interconexiunea directă între cele două ţări.
Cea mai mare parte din utilajele electrice aferente acestui proiect, inclusiv transformatoarele de la curent continuu la alternativ, instalate pe uscat, au fost produse şi instalate tot de Siemens Energy. Prin urmare, Siemens Energy aminteşte că experienţa sa peste 100 ani în producţia de transformatoare şi rolul inovator pe care-l are în extinderea noilor linii HVDC şi a transformatoarelor ultra eficiente, sunt merite care justifică de ce toată reţeaua electrică a Danemarcei a fost încredinţată acestei companii pentru o renovare care va sta la baza dezvoltării acestei ţări pentru următorii 20 de ani.