(VIDEO) Un feribot electric dintre Suedia şi Danemarca va fi echipat cu baterii ce vor rezista 160.000 cicluri de încărcări scurte de mare putere

29 Mai 2024, 18:00
Redacţia PiataAuto.md
Compania suedeză Echandia, producătoare de baterii specializate, pentru exploatări intense, anunţă că va echipa feribotul M/S Hamlet, care conectează Suedia cu Danemarca, cu baterii ce vor rezista 160.000 cicluri de încărcări scurte, dar de mare putere.
Feribotul M/S Hamlet operează de mulţi ani pe ruta dintre oraşul danez Helsingor şi cel suedez Helsingborg, dar e propulsat de motoare diesel în prezent. Prin urmare, compania Oresundslinjen a contractat o reechipare completă a întreg sistemului de propulsie a acestui feribot, folosind baterii Echandia.
Partea cea mai interesantă e că pe aceeaşi rută mai circulă alte două feriboturi ale aceleiaşi companii, Tycho Brahe şi Aurora, care au fost convertite la propulsia electrică în 2018, doar că atunci s-a optat pentru baterii obişnuite litiu-ion. Primul feribot convertit la propulsia electrică, Tycho Brache, era în anul 2018 cea mai mare ambarcaţiune propulsată electric, dar deja în 2023, după 5 ani, bateriile sale au ajuns la finalul duratei de viaţă din cauza exploatării specifice intense.
Feribotul electric Tycho Brahe

Astfel, în 2023, feribotul electric Tycho Brahe a primit un nou set de baterii, urmat apoi şi de Aurora, iar noi am filmat atunci un reportaj video de pe Tycho Brahe, pe care-l includem mai jos. Însă cel de-al treilea feribot nu fusese convertit la propulsia electrică până acum, deşi primele două deja şi-au primit al doilea set de baterii.
Foto: Imagine din reportajul nostru de pe Tycho Brahe

Acum a venit şi rândul lui M/S Hamlet să treacă la propulsia electrică, iar bateriile alese pentru el de la Echandia, nu sunt litiu-ion, ci litiu-titanat, sau LTO, abreviere care se descifrează ca lithium-titanium-oxide. Această compoziţie nu e una absolut nouă, dar a fost perfecţionată de cei de la Echandia până la o densitate energetică bună, făcând uz în continuare de marele beneficiu al acestor baterii, ce derivă din structura nanocristalelor de litiu-titanat, prin care ionii de litiu trec mult mai uşor, practic fără rezistenţă, fapt care favorizează şi lipsa dendritelor şi degradării acestei baterii în timp. Aceeaşi companie suedeză a instalat de curând acelaşi tip de baterii şi pe remorcherul portuar electric din portul Antwerp-Bruges, construit de Damen, despre care scriam săptămâna trecută şi care promite să reziste 30.000 cicluri.
Foto: Feribotul electric construit de Damen cu acelaşi tip de baterii pentru portul belgian

Diferenţa majoră pe care promit să o asigure aceleaşi baterii pe feribotul electric despre care vorbim azi vine din regimul lui de exploatare. Ruta pe care navighează acesta are doar 4 km lungime, iar bateriile, care la celelalte feriboturi însumează 6,4 MWh capacitate sunt încărcate doar cât feribotul staţionează în ambele porturi pentru ca maşinile şi camioanele să iasă de pe el. Feriboturile sunt construite cu două căi de acces şi pot naviga în ambele direcţii, astfel că nu au nevoie de încărcare, iar la o navigare într-o direcţie pot consuma circa 900 kWh de electricitate. Încărcarea va trebui să aibă loc, aşadar, doar în cele 6-11 minute, cât va staţiona M/S Hamlet pe fiecare ţărm. Asta înseamnă puteri de încărcare de peste 4,5 MW şi mai mult, deci e vorba deja nu de fast charge, ci de standard şi mai mare, MCS.
Un feribot face cam 40 de asemenea curse pe zi, luând în considerare traversările fiecare dintre cele două direcţii ca o cursă, în unele zile de sezon ele ajungând chiar şi la 50 de curse. Asta înseamnă tot 40-50 de cicluri de încărcare scurtă, dar la putere foarte mare, pe zi. Iar asta înseamnă cam 16.000 cicluri anual, pentru 8.000 călătorii dus întors, cât e estimat pentru MS Hamlet.
Conform contractului şi cerinţelor minime înaintate de proprietarul feribotului, ele trebui să reziste minim 10 ani, deci 160.000 cicluri. Iar cei de la Echandia anunţă că bateriile vor rezista de fapt mult mai mult şi şi-au stabilit o provocare proprie prin care să se convingă că peste 10 ani şi 160.000 cicluri acestea vor avea practic zero degradare şi nu vor necesita înlocuirea, datorită compoziţiei LTO. În cazul remorcherului belgian, care face mai puţine încărcări pe zi, bateriile sunt prognozate să reziste 30 de ani. Va fi interesant, deci, să urmărim durata de viaţă a noilor baterii şi-n cazul acestui feribot care încarcă atât de multe ori pe zi.
Vezi mai jos şi video-ul de pe primul feribot convertit la propulsia electrică, Tycho Brahe, de pe aceeaşi rută, feribot care a beneficiat de baterii mai simple.
1
3,028
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!