Cel mai mare parc eolian maritim din lume, Hornsea 3, va avea o centrală de baterii Tesla Megapack pentru a stoca electricitatea produsă

13 Iunie 2024, 19:08
Redacţia PiataAuto.md
Parcurile eoliene maritime inaugurate sau aflate în construcţie sunt într-o cursă permanentă în a-şi adjudecat titlul de cel mai mare din lume. O bună perioadă Dogger Bank din apele Marii Britanii a avut acest titlu, dar acolo e vorba de 3 parcuri alăturate a câte 1,2 GW capacitate şi 3,6 GW în total. În cazul lui Hornsea, situaţia cu parcurile alăturate e similară, iar Hornsea 2, cu 1,32 GW, îşi adjudecase el titlul. Apoi a fost inaugurat şi parcul eolian Hollandse Kust Zuid de 1,53 GW, care a devenit astfel cel mai mare parc eolian maritim din lume. Acum planurile pentru Hornsea 3 se conturează şi dacă nu-l întrece nimeni până va fi gata, acesta-şi va adjudeca titlul de cel mai mare din lume, întrucât va avea o putere totală de 2,85 GW! Ei bine, acum compania daneză Orsted, cea care construieşte parcurile Hornsea, a anunţat că a decis să construiască şi o centrală de baterii, optând pentru Tesla Megapack.
Noul parc eolian va avea peste 200 turbine eoliene, dispersate pe o suprafaţă de peste 700 km pătraţi, parcul fiind localizat la circa 120 km est de coasta Marii Britanii.
La o asemenea putere şi asemenea distanţă de transportare a electricităţii sub apă, s-a optat pentru o conexiune HVDC cu curent continuu, care va fi construită de compania care domină în prezent inovaţiile în domeniul acestor conexiuni, Hitachi Energy.
Cablurile subacvatice, două la număr de fapt, vor avea o tensiune de 320 kV. Cei de la Hitachi Energy vor amplasa şi staţiile de convertire din largul mării, prin care vor transforma electricitatea la parametrii necesari pentru a fi transmisă spre uscat. Transformatoarele din staţiile de pe ţărm, însă, vor fi instalat de către compania britanică Aibel, însă şi acestea au elementele constructive de stabilizare, control şi monitorizare produse de Hitachi Energy.
Cei de la Orsted au decis că centrala de baterii trebuie amplasată în apropierea staţiei de transformare de pe ţărm, situată în Swardeston, lângă Norwich, în Marea Britanie. Centrala de baterii, însă, are parametrii foarte modeşti în comparaţie cu puterea imensă a parcului. Puterea totală e de 300 MW, iar capacitatea de stocare e de 600 MWh, deci centrala poate funcţiona în regim de descărcare de 2 ore.
Cu o putere instalată de 2,85 GW a parcului, acesta poate produce 600 MWh în doar 12 minute şi 40 secunde când funcţionează la putere maximă.
Desigur, centrala de baterii nu poate fi încărcată atât de repede, ceea ce înseamnă că în ea vor pleca până la 300 MW putere şi ea se va încărca în circa 2 ore, când e supra producţie de energie eoliană, pentru a o livra ulterior când e cerere mare în reţea şi producţie mai mică.
Şi la aceşti parametri mai modeşti în comparaţie cu mărimea parcului eolian, centrala va avea un rol important în stabilizarea reţelei şi maximizarea profitului pentru cei de la Orsted. Tesla a confirmat şi ea că va furniza baterii Megapack pentru această centrală nouă.
Inaugurarea ei, dar şi a parcului eolian, ar trebui să aibă loc la finele anului 2026 sau începutul lui 2027.
3
4,403
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!