Cel mai mare parc fotovoltaic din România cu panouri care urmăresc poziţia soarelui a fost inaugurat la Părău, Braşov
27 Iunie 2024, 12:04 Redacţia PiataAuto.md
Cel mai mare parc fotovoltaic din România dintre cele ce dispun de panouri care urmăresc poziţia soarelui, a fost inaugurat la Părău, în judeţul Braşov, şi are o putere instalată de 92 MW. Noul parc se întinde pe o suprafaţă de 113 hectare, însă terenul utilizat va avea o destinaţie duală, rămânând utilizabil nu doar pentru panouri, ci şi pentru păscutul ovinelor.
Noul parc fotovoltaic a fost construit printr-un parteneriat dintre intre Ecoenergy Romania şi fondul francez de investiţii RGreen Invest, reprezentând o investiţie totală de 65,5 milioane euro.
Parcul este cel mai mare din România dintre cele echipate cu trackere ce permit schimbarea poziţiei panourilor după soare pentru a maximiza producţia, dar nu şi cel mai mare dacă sunt luate în considerare şi parcurile cu panouri fixe. La nivel general, cel mai mare parc fotovoltaic din România rămâne a fi cel din Răteşti, Argeş, inaugurat în toamna anului trecut, care se întinde pe o suprafaţă de 170 hectare şi are o putere instalată de 155 MW, la 135.000 panouri.
Noul parc de la Părău utilizează aproape 140.000 panouri bifaciale produse de compania Canadian Solar. Această e una din primele companii de panouri fotovoltaice fondate în America de Nord, care avea sediul central în Canada, dar producea cea mai mare parte a panourilor în China, apoi şi în alte locaţii din Asia. În ultimii ani, datorită stimulentelor date de Actul de Reducere a Inflaţiei din SUA, compania şi-a construit fabrici şi în SUA şi Canada.
Combinaţia de acum dintre panouri fotovoltaice bifaciale şi sistemul de tracking promite să dea un randament total cu 30% mai mare decât în cazul unor parcuri cu panouri monofaciale montate fix.
Asta ar însemna că, dacă în mod normal producţia anuală de electricitate în condiţiile României dintr-un parc cu putere instalată de 92 MW ar fi de circa 115 GWh, atunci în cazul acestui parc fotovoltaic producţia anuală ar trebui să ajungă la circa 145-149 GWh de electricitate.
Această cifră înseamnă cam 0,3% din consumul anual al României, asiguraţi printr-un singur proiect. Orice cifră procentuală care are zero în faţă poate părea mică, însă atunci când vorbim de un singur proiect, 0,3% de contribuţie la consumul naţional al României înseamnă şi o schimbare majoră a balanţei de energie regenerabilă în mixul energetic al ţării, iar România are drept ţintă să ajungă la minim 40% de energie regenerabilă în mixul naţional până în 2035, cifră în care se includ surse precum fotovoltaicele, eolienele, hidrocentralele, producţie pe bază de biomasă şi biogaz, dar nu şi centralele nucleare, care sunt considerate surse cu zero CO2, dar nu sunt regenerabile.