Elon Musk spune că în doar câţiva ani Tesla va produce 100 milioane de roboţi Optimus anual, iar primii 1.000 vor munci anul viitor în fabricile sale

14 Iunie 2024, 12:01
Redacţia PiataAuto.md
Elon Musk , dar şi consiliul de directori Tesla, au avut de curând o întâlnire cu acţionarii, în cadrul cărora acţionarii au aprobat pachetul uriaş de plăţi şi compensări prin acţiuni pentru Musk, dar şi toate planurile strategice propuse de Tesla. Fireşte, Elon Musk a accentuat posibilităţile imense pe care le-ar avea Tesla sub conducerea sa, în încercarea de a-i convinge pe acţionari să-i aprope pachetul de plăţi, iar aici s-a vorbit şi despre integrarea cu inteligenţa artificială a Tesla, şi despre eventuale smartphone-uri cu conexiune directă la Starlink-ul Space X, şi despre multe alte direcţii prin care Tesla va putea face uz de pârghii noi de creştere. Una din cele mai neaşteptate direcţii prin amploarea proiectată de Musk, însă, a fost cea a roboţilor Tesla Optimus.
Într-un context în care Boston Dynamics a lansat noul robot Atlas, acţionat complet electric, capabil de o precizie superbă, şi creat în primul rând pentru a munci în fabricile Hyundai, apoi în fabricile dintr-o mulţime de alte industrii din întreaga lume, în contextul în care şi chinezii au creat roboţi similari, iar producătorul Dongfeng a anunţat deja că îi şi implementează pe linia de asamblare a maşinilor — Elon Musk a anunţat că primii 1.000 roboţi Tesla Optimus vor munci în fabricile companiei deja anul viitor, iar din acel punct producţia lor va cunoaşte o ascensiune fulminantă foarte rapid.
Musk a mai spus că noua direcţie a roboţilor umanoizi va fi atât de mare şi importantă, încât ea va deveni principala sursă de profit pentru Tesla, prezentând şi calcule drept argumentare.
Musk a estimat că în doar câţiva ani roboţii umanoizi vor deveni cel mai căutat produs de fabricile din întreaga lume, pentru a înlocui oamenii angajaţi acolo, iar piaţa globală a acestor roboţi va fi de 1 miliard de unităţi anual, cifra menţinându-se relativ stabil datorită ciclului de viaţă al roboţilor, care vor trebui înlocuiţi după o perioadă de câţiva ani.
Musk spune că Tesla va deţine minim 10% din această piaţă şi va produce şi vinde anual 100 milioane de roboţi umanoizi, capabil să muncească atât în fabrici, cât şi la o mulţime de alte munci menajere, de asistenţă sau salubritate. Costul de producţie al unui robot Tesla Optimul ar urma să fie de 10.000 dolari, iar preţul de vânzare — de 20.000 dolari. Cu 10.000 dolari profit la fiecare robot produs şi 100 milioane de roboţi vânduţi anual, Tesla ar urma să înregistreze anual un profit de 1 trilion de dolari doar din această ramură nouă.
Cu un profit anual enorm, Tesla ar urma să devină să valoreze de 10 ori mai mult decât valorează azi cele mai mari companii, evaluate la circa 3 trilioane dolari. Deci, Musk sugerează că Tesla ar putea ajunge la o valoare de piaţă de 30 trilioane.
Toate aceste cifre pot părea şi se pot dovedi exagerate cu mult până la urmă, cum s-a mai întâmplat în cazul multor estimări sau promisiuni ale lui Elon Musk, dar ideea principală de aici e că viziunea lui, şi probabil a multor alţi actori din industrie, e că roboţii umanoizi vor deveni regula absolută în aproape toate fabricile lumii, înlocuind peste tot oamenii. La 20.000 dolari bucata per robot, va fi cu siguranţă mai ieftin să se cumpere 2-3 roboţi pentru a acoperi 24 ore de ture, decât să se angajeze 3 oameni, cărora să li se plătească salarii şi taxele aferente.
Prin urmare, munca aia clasică şi stabilă de a munci la uzină va deveni foarte curând pe cale de dispariţie. Un număr imens de oameni vor trebui să se reprofileze spre alte domenii, deci. Iar domeniile în care roboţii şi-ar putea face intrarea sunt enorm de multe, unele încă greu de imaginat azi.
Am putea avea armate de roboţi dacă acestora li se vor scrie coduri de program cu asemenea permisivităţi. Am putea avea roboţi pur şi simplu peste tot, dacă se estimează o producţie anuală de 1 miliard de unităţi! Şi asta nu mai e science-fiction, ci o estimare anunţată şi asumată public în faţa acţionarilor de CEO-ul uneia din celei inovative şi valoroase companii din lume.
1
18,381
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!