Încă o ţară producătoare de petrol dă undă verde pentru proiecte gigantice de energie eoliană
21 Iunie 2024, 14:47 Redacţia PiataAuto.md
În ultima perioada perioadă auzim tot mai des că ţările renumite pentru producţia mare de petrol — care le-a generat încasări generoase la buget decenii la rând şi care le-a favorizat o bunăstare dusă până a opulenţă pe intern — ajung să aprobe şi să investească în proiecte tot mai mari de energie regenerabilă. E suficient aici să ne amintim doar de câteva exemple recente ale primelor parcuri eoline din Dubai sau a celei mai mare centrale solare din lume, inaugurate tot în Dubai, sau de investiţii în atragerea fabricilor de maşini electrice în Arabia Saudită şi a energiei regenerabile care să alimenteze flota de maşini electrice, care trebui să ajungă la 30% în doar un deceniu. Putem aminti, de asemenea, de Uzbekistan cu 4 proiecte mari de energie regenerabilă inaugurate şi altele 4 aprobate, dar şi de Egipt, care a aprobat de curând construcţia unuia din cele mai mari parcuri eoliene din lume. Ei bine, de curând şi Bahrain, o altă ţară producătoare de petrol din Orientul Mijlociu, a dat undă verde primului său proiect gigantic de energie eoliană.
E vorba de câteva parcuri eoliene care vor fi construite practic în paralel şi vor însuma o putere instalată de 2 GW. Construcţia va fi asigurată de compania Masdar din Emiratele Arabe Unite printr-un contract cu operatorul energetic din Bahrain, Bapco Energies.
E curios că noile parcuri eoliene vor fi amplasate atât pe uscat, cât şi pe mare, în apropiere de ţărm, cei de la Masdar urmând să decidă cele mai bune locuri, împreună cu cei de la Bapco Energies. Important e că toate parcurile împreună trebuie să totalizeze 2 GW de putere, conform acordului, ceea ce ar trebui să ajute Bahrainul să-şi reducă emisiile de CO2 cu 30% până în 2035, conform angajamentelor pe care şi le-a asumat internaţional.
Turbinele eoliene pentru noile parcuri vor fi furnizate tot de Masdar, compania având un portofoliu de turbine mai redus ca număr de modele, dar pe care-l implementează cu succes în mai multe regiuni ale lumii.
Bahrain e o ţară cu rezerve de petrol, însă e şi una din cele mai mici ţări din Orientul Mijlociu, ceea ce înseamnă că un proiect prin care se aprobă 2 GW de parcuri eoliene dintr-o singură mişcare e unul de însemnătate gigantică. Consumul anual al Bahrainului pe cap de locuitor e foarte mare din cauza folosirii intense de aer condiţionat, cifra anuală ajungând la circa 21.700 kWh per locuitor. Consumul total la nivel de ţară e de circa 32 TWh anual.
Cei de la Masdar au turbine de uscat instalate în regiuni similare în care iau în calcul factori de capacitate cuprinşi între 25,3% şi 54,5%. În acest caz, fiind vorba şi de turbine maritime, putem estima o medie de puţin 40% în factorul de capacitate. La 2 GW putere, asta ar însemna o producţie anuală de 7 TWh de electricitate, ceea ce ar asigura circa 22% din consumul ţării.
Chiar dacă e o ţară producătoare de petrol şi produse aferente de combustibili fosili, Bahrain şi-a anunţat benevol angajamentul ca până în 2060 toată ţara să ajungă la o balanţă netă de zero CO2, valabilă inclusiv pentru tot ce înseamnă energie, industrie, transport şi toate celelalte sfere.