Inginerii germani şi spanioli au construit în Spania instalaţia de electroliză pentru producţia hidrogenului cu cel mai mare randament de până acum

19 Iunie 2024, 18:52
Redacţia PiataAuto.md
Inginerii germani şi spanioli au construit în Spania cea mai mare instalaţie de electroliză pentru producţia hidrogenului care a fost concepută şi construită integral local. Pe lângă dimensiunea şi capacitatea sa de producţie, însă, noua instalaţie are şi cel mai mare randament din lume din cele puse în operare până acum.
Noua instalaţie de electroliză a fost concepută şi construită de compania Nordex Electrolyzers, fondată de guvernul regiunii Navarra şi compania germană Nordex, specializată în producţia de turbine eoliene. Noua instalaţie a fost produsă deocamdată într-un singur exemplar şi va funcţiona în regim de testare la fabrica de pale pentru turbine eoliene a celor de la Nordex, situată în Lumbier, Spania.
Noua instalaţie e un electrolizor alcalin sub presiune şi e concepută să poată funcţiona cu variaţii de puteri şi intermitenţe frecvente cu opriri şi reluări de producţie, ceea ce o va face potrivită conectării directe la eventuale parcuri eoliene şi fotovoltaice pe viitor.
Puterea noii instalaţii de electroliză din Spania e de 500 kW, iar randamentul record de care vorbeam e de imediat sub 50 kWh de electricitate consumaţi pentru producţia a 1 kg de hidrogen. Până acum, randamentul cel mai bun obţinut la instalaţii puse în operare era de 52,5 kWh/kg, însă instalaţiile industriale mai mari au un randament cuprins între 57 şi 62 kWh de electricitate consumată pentru producţia unui kilogram de hidrogen. Respectiv, saltul de la 57-62 kWh la o cifră mai mică de 50 kWh reprezintă o evoluţia majoră în randament.
Aici nu putem să nu amintim de conceperea de către inginerii britanici a unei instalaţii cu cel mai mare randament din lume, care are nevoie de doar 41,5 kWh/kg, însă creaţia britanicilor nu a ajuns încă la faza lansării în operare continuă, fiind anunţată abia de curând. Când aceasta va ajunge în producţie, titlul oficial al celui mai mare randament dintre instalaţiile aflate în operare îi va reveni ei cu siguranţă.
Foto: Instalaţia britanică, la scară mică

Randamentul e un parametru crucial la producţia de hidrogen, pentru că întreg lanţul de producţie, stocare şi apoi convertire înapoi în electricitate generează pierderi uriaşe, care subminează o mare parte din avantajele hidrogenului ca formă de combustibil inofensiv pentru mediu.
Instalaţia spaniolă despre care vorbim azi va produce puţin peste 10 kg de hidrogen pe oră dacă va funcţiona la parametrii săi maximi de 500 kW, fără opriri. Pe zi ea va putea produce astfel până la 240 kg de hidrogen, iar pe an — până la 87.600 kg, sau 87,6 tone.
E o cantitate notabilă, dar relativ mică în comparaţie cu necesităţile enorme pe care le-ar necesita industria. Chiar şi în comparaţie cu instalaţiile de hidrogen anunţate în România, la OMV, care vor produce 8.000 tone anual, producţia anuală de maxim 87,6 tone a instalaţiei din Spania va fi mult mai mică. În schimb, instalaţia din România va consuma 60,2 kWh de electricitate pentru un kilogram de hidrogen, în timp ce cea din Spania va avea nevoie de sub 50 kWh. Şi apoi, în Spania vorbim abia despre o primă instalaţie, care îşi va valida parametrii şi apoi va fi replicată în număr mare.
4
33,229
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!