Moldova a realizat prima etapă de modernizare a staţiei electrice Vulcăneşti, esenţială pentru interconectarea cu România, şi derulează licitaţia pentru a doua etapă
4 Iunie 2024, 10:56 Redacţia PiataAuto.md
Întreprinderea de stat Moldelectrica din Republica Moldova anunţă că a finalizat prima etapă de modernizare a staţiei electrice Vulcăneşti, care avea şi anterior un rol important, însă acum va fi şi staţia care va asigura interconectarea directă a României şi Moldovei prin noua linie de 400 kV Vulcăneşti-Chişinău.
În cadrul acestei primei etape de modernizare au fost înlocuite echipamente primare de 400 kV, instalate acolo încă în 1971. Astfel, întrerupătoarele vechi cu aer comprimat au fost substituite acum cu întrerupătoare moderne cu clasa de izolare SF6. Au fost instalate şi transformatoare de măsură de curent şi de tensiune noi, separatoare noi iar întreaga schemă a conexiunilor primare a fost modificată la standardul european de interconectare ENTSO-E.
Lucrările au fost efectuate pe parcursul ultimelor două săptămâni în regim non-stop, muncitorii operând în ture, astfel asigurându-se pauze minime de funcţionare şi o reconectare rapidă la circuitele secundare şi o reancorare a noii celule de 400 kV la linia Isaccea.
Urmează o a doua etapă de lucrări, care ar trebui să aibă loc în toamnă, iar echipamentul necesar acestor lucrări e inclus într-o licitaţie internaţională, derulată în prezent.
Amintim că în primăvara acestui an Moldelectrica a recepţionat livrarea a 4 transformatoare Siemens de mare putere, de 400 kV, care au fost montate la substaţia Chişinău a noii linii electrice aeriene Vulcăneşti-Chişinău, aflate în proces de construcţie. Acea livrare a cuprins un total de 20 de camioane de echipamente şi a fost efectuată de asocierea companiilor Siemens Energy SRL, Electromontaj SA şi Energotech SA din România, în urma unei licitaţii internaţionale similare.
Noua linie aeriană Vulcăneşti-Chişinău va permite interconectarea directă a României cu Republica Moldova, prin trasee ce nu vor mai trece prin Ucraina sau prin regiunea transnistreană, cum se întâmplă în prezent. Programul de interconectare a Moldovei cu România şi cu întreaga Uniune Europeană prevede 3 linii de 400 kV, una fiind Vulcăneşti-Chişinău, alta Bălţi-Suceava şi cea de-a treia — Străşeni-Gutinaş.