(VIDEO) Britanicii au condus 6 maşini electrice până la epuizarea bateriilor pentru măsurarea autonomiei în viaţa reală în condiţii de ploaie
14 Iunie 2024, 13:26 Redacţia PiataAuto.md
Maşinile electrice chinezeşti sunt tot mai prezente în Europa, sau cel puţin asta era tendinţa înainte de anunţarea noilor taxe de import. Iar întrucât unele dintre acestea au deja performanţe fie similare, fie uneori chiar mai bune decât cele europene, e curios să vedem şi rezultatele unor teste de măsurare a autonomiei şi consumului, făcute în diverse condiţii climaterice europene. De această dată britanicii au făcut un test cu 6 maşini electrice în condiţii de timp posomorât englezesc, inclusic ploaie, printre maşini incluzând un BYD Seal, o Tesla Model 3, un BMW i5 eDrive40, un Mercedes EQE, noul Porsche Taycan şi un Polestar.
În fişa tehnică, Porsche are o baterie de 97 kWh şi promite 678 km autonomie, fiind maşina care ar trebui să parcurgă cea mai mare distanţă cu un singur plin din cele 6. Polestar 2 Long Range are o baterie de 79 kWh şi promite o autonomie de 647 km. Tesla Model 3 are o baterie cu capacitate de 79 kWh şi promite 628 km.
Mercedes EQE consumă mai mult, aşa că din bateria de 89 kWh poate asigura o autonomie de 612 km. BMW i5 dispune de o baterie de 81 kWh, care-i asigură 583 km autonomie, iar maşina care promite cea mai mică autonomie e chiar cea chinezească de aici, BYD Seal, care are o baterie LFP de 82,5 kWh şi promite 570 km.
Deci, cel puţin din puţin din clasamentul din fişa tehnică, ştim care ar trebui să fie clasamentul între cele 6 modele şi distanţele parcurse de acestea. Dar în lumea reală lucrurile pot fi diferite, mai ales că multe din modele au diferenţe mici de autonomie promisă.
BMW-ul a fost primul care a oprit, după 476,85 km parcurşi. Deci, o diferenţă de peste 100 km faţă de cea promisă. BYD a parcurs 498,4 km, ceea ce e un pic mai bine şi mai aproape de promisiunea din fişa tehnică. După ce a rămas fără baterie, însă, BYD a mai pornit odată, oferind un pic de energie până la intersecţie, ca apoi să ruleze în pantă până la priză.
Tesla a parcurs mai mult, atingând 566 km, dar oricum mai puţin decât mai promis. Maşina a oprit la doar un metru de staţia de încărcare şi a trecut în regim de Parking, refuzând să se mişte încă un metru.
Polestar a parcurs 534 km până s-a stins complet şi nu mai afişa absolut nimic. Mercedes a parcurs 574,5 km, iar Porsche a ajuns la autonomia de 591,4 km. Deci, clasamentul a fost uşor diferit, iar autonomia reală a fost mai mică decât cea promisă în toate cazurile, însă trebuie să menţionăm şi condiţiile meteo cu ploaie, prin care s-a desfăşurat o parte din test, condiţii în care nici maşinile cu combustie n-ar fi avut exact cifra promisă.