(VIDEO) Cursele de motorsport Extreme-E cu maşini electrice trec de la baterii la hidrogen, dar noul bolid e cu 300 kg mai greu
28 Iunie 2024, 11:13 Redacţia PiataAuto.md
De mai mulţi ani, în motorsport există un campionat despre care se cunoaşte mai puţin, numit Extreme-E. Acesta are loc cu nişte bolizi similari cu cei de la Dakar, dar aceştia sunt electrici, cu energia stocată în baterii. După mai mulţi ani în care cursele au avut loc cu asemenea maşini electrice, acum va avea loc trecerea la tehnologie cu hidrogen şi pile de combustie, organizatorii campionatului prezentând şi noul bolid. Doar că noua tehnologie, deşi înlocuieşte bateriile, nu face bolizii mai uşori, ci dimpotrivă, cu 305 kg mai grei!
Foto: Bolizii electrici din Extreme-E
Zicem că organizatorii au prezentat noul bolid pentru că, deşi în campionat participă mai multe echipe, toţi au aceeaşi maşină, construită de un singur furnizor şi doar vopsită în culorile echipei. Şi dacă ne întrebăm cât durează o cursă cu maşini electrice Extreme-E, răspunsul va fi neaşteptat de dezamăgitor — doar circa 15 minute. Mai mult timp în urmă noi publicasem şi un articol detaliat care explica cum au loc aceste curse şi care e logica întregului campionat Extreme-E.
Foto: Noul bolid cu propulsie pe bază de hidrogen
Iată că acum întregul campionat va evolua de la propulsie electrică cu baterii şi numele de Extrem-E, la propulsie electrică alimentată cu hidrogen şi pile de combustie şi un nou nume de Extreme-H. Noul bolid, numit Pioneer 25, este în esenţă o evoluţie a bolidului anterior, cu aceleaşi elemente de propulsie şi aceeaşi putere, diferenţa făcând-o doar o baterie mult mai mică şi o instalaţie cu pile de combustie în loc, dar şi rezervoare de hidrogen.
Astfel, bolizii cu hidrogen vor dezvolta în continuare 550 CP, iar acceleraţia de la 0 la 100 km/h durează 4,5 secunde. Paradoxal, însă, greutatea bolidului cu hidrogen a crescut faţă de cel anterior, cu baterii, cu tocmai 305 kg, ajungând acum la 2.200 kg. La 2,2 tone greutate, bolidul e un adevărat balast ce galopează, fiind departe de principiile originale ale motorsportului, de a încerca să reducă greutatea la un minim absolut.
Iar asta accentuează cumva problema propulsiei pe hidrogen, şi anume faptul că, în ciuda percepţiei generale, adeseori vehiculele cu pile de combustie şi rezervoare pot cântări mai mult decât cele electrice cu baterii, fapt care era valabil şi în cazul camionului Isuzu cu tehnologie Honda pentru propulsia pe hidrogen, care era mai greu decât unul electric cu baterii, despre care vorbeam acum câteva luni.
O altă problemă, în cazul acestor bolizi, e faptul că instalaţia lor de pile de combustie poate produce maxim 75 kW de electricitate, în timp ce motoarele pot stoarce 400 kW. Prin urmare, e o deficienţă majoră de putere, care e amortizată de baterie la maşinile obişnuite, doar că într-o cursă bolizii merg mult mai mult la puterea maximă sau apropiată de cea maximă, aşa că bateria ar putea să nu mai fie capabilă să asigure energia de tampon.
Deşi, dacă această cursă va dura în continuare doar 15 minute, atunci probabil cursa va înceta înainte ca aceste probleme să iasă în evidenţă.
Prima cursă adevărată cu aceşti bolizi pe hidrogen va avea loc pe 13-14 iulie în Scoţia, deci urmează foarte curând să-i vedem în acţiune. Până atunci, cei de la Extreme-E au publicat şi un prim video cu prefaţare a acestei acţiuni cu bolizii de hidrogen, video care poate fi văzut mai jos.