(VIDEO) Mate Rimac şi echipa sa de ingineri au creat noul Verne, un taxi autonom cu un întreg ecosistem, menit să schimbe radical ideea de a te lăsa condus de tehnologie
27 Iunie 2024, 20:30 Redacţia PiataAuto.md
Rimac Nevera e în continuare cel mai scump şi mai dorit automobil electric din lume, deţinătorul a peste 20 de recorduri mondiale de viteză, iar acea creaţie se datorează lui Mate Rimac şi echipei sale de ingineri. Acea maşină a fost dezvoltată de la zero în interiorul unei mici companii din Croaţia, iar asta a transformat-o într-o mare deţinătoare de tehnologii superbe şi performante, a făcut-o să ajungă să deţină şi să gestioneze Bugatti, dar şi să încheie acum contracte de furnizare de tehnologie pentru giganţi precum BMW. Şi următorul pas e crearea unui taxi autonom gândit cap-coadă, cu un întreg sistem aferent.
Aşa cum spune Mate Rimac, alte companii care au încercat să creeze ceva similar au luat la bază maşini deja existente, pe care le-au adaptat, iar ele oferă o experienţă stângace de maşină cu volan, dar fără nimeni acolo.
Verne va oferi o ambianţă de sufragerie la bord, fără un volan şi fără planşă de bord. Sunt doar două scaune în interior, pentru că 90% din călătoriile urbane au loc cu până la 2 oameni. În schimb, sunt două locuri spaţioase, şi chiar o zonă de a-ţi întinde picioarele în faţă sau de a pune genţi de mână acolo.
Pentru genţile mari, există un portbagaj spaţios, deci taxiul autonom va fi pregătit şi pentru solicitări practice.
În interior, însă, există un display uriaş, secţionat în mai multe elemente logice, care-ţi permite să interacţionezi personalizat cu el şi cu maşina, de la monitorizarea a ceea ce vede maşina cu senzorii săi până la ascultarea muzicii în sistemul audio cu 16 difuzoare al maşinii.
Şi Rimac e compania care, aşa cum spuneam, a dezvoltat prin forţe proprii o mulţime din aceşti senzori, iar acum i-a putut încadra într-un automobil autonom, conceput să-ţi ofere experienţa similară celei de a fi dus cu un Rolls-Royce cu şofer undeva.
Maşinile vor identifica automat cât de curate sunt, iar dacă au nevoie de curăţare, vor merge la o navă-mamă situată în apropiere, unde se vor încărca şi vor fi curăţate, în mare parte automatizat, inclusiv în interior.
O asemenea navă-mamă va gestiona o flotă de până la 500 de taxiuri autonome, iar aceste vor veni ce puţin o dată în zi pentru încărcare şi împrospătare.
Maşinile vor putea fi chemate la nevoie prin aplicaţie, sau va exista şi abonament pentru ele. De asemenea, va exista şi posibilitatea de a-ţi ţine maşina pentru tine, chiar dacă stai pe loc, plătindu-se un tarif de aşteptare. Asta va fi util pentru cei ce vor dori să folosească maşina câteva ore drept birou mobil.
Mate Rimac spune că Verne va fi maşina prin care Rimac oferă ceva celor mulţi, democratizând cu adevărat tehnologia pe care o posedă compania şi experienţa care poate fi asigurată de această tehnologie.
Şi apropo, Verne pare a fi un nume inspirat de la Jules Verne, ca o sugestie de asociere cu unul din cei mai vizionari scriitori din toate timpurile. Să fie oare şi această maşină la fel de vizionară?
Vezi totul în video-ul de mai jos al celor de la Top Gear.