Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

China a instalat prima turbină eoliană din lume cu două capete şi două elice, dar ea are randament de până la două ori mai mic

17 Iulie 2024 - 13:36
Redacţia PiataAuto.md
Dacă în ultimii doi ani producătorii de turbine eoliene s-au întrecut în noi şi noi recorduri de creştere e puterii instalate pentru turbinele eoliene, ajungându-se foarte rapid de la lansări de 13 MW la 15 MW, apoi 16 MW, apoi 22, 18 şi 20 MW, acum această tendinţă ar avea şanse să o ia pe o cale diferită. Chinezii au creat şi instalat prima turbină eoliană din lume cu două capete şi două elice.
Turbina a fost creată şi instalată de compania chineză Mingyang Smart Energy, numită adeseori abreviat drept MySE. Numele noii turbine e Ocean X, sugerându-se asemănarea formei sale cu un X, datorită faptului că pe apă există şi o structură flotantă, or, turbina e proiectată ca una plutitoare, ca să poată fi amplasată şi ancorată în ape foarte adânci, inclusiv în zone oceanice, cu vânturi foarte prielnice.
Chinezii spun că structura cu două capete îi asigură o durabilitate sporită la vânturi foarte mari, astfel încât ea poate rămâne operaţională chiar şi pe timp de furtuni. Diametrul elicelor e uriaş, de 182 metri, construcţia fiind calculată pentru ca elicele să aibă un mic spaţiu între ele. Astfel, întreaga lăţime a construcţiei ajunge la 400 metri, iar turnurile oblice sunt susţinute de cabluri tensionate.
Noua turbină ar şi un nume mai tehnic, MySE 16.6(T), unde litera T vine de la twin, iar cifra indică puterea turbinei, de 16,6 MW. E vorba de puterea cumulată a celor două generatoare, propulsate de fiecare dintre elice, ceea ce reprezintă o putere sumară mare, dar nicidecum nu dublă faţă de turbinele actuală, ba dimpotrivă, chiar mai mică decât turbinele de vârf anunţate de MySE.
Astfel, avantajul celor două capete nu vine prin dublarea puterii, ci dispersarea forţelor şi conferirea unei mai mari rezistenţe şi stabilităţi în ape adânci.
Apropo, chinezii anunţă şi câtă electricitate va produce anual noua lor turbină, atunci când va fi instalată în regiunile maritime pentru care a fost proiectată, întrucât acum a fost instalată aproape de ţărm, pentru testări prelungite.
Aşadar, calculele chinezilor arată că turbina de 16,6 MW va produce anual 54 GWh de electricitate, ceea ce ne permite să calculăm şi factorul de capacitate estimat de inginerii care au proiectat noua turbină eoliană cu două capete. Cifra de 54 GWh înseamnă 54.000 MWh, iar dacă distribuim la 365 zile şi apoi la 24 ore, ajungem la o putere medie estimată de 6,16 MW. Raportat la 16,6 MW de putere maximă, asta înseamnă un factor de capacitate de doar 37,1% - mult mai mic decât turbinele maritime moderne de puteri similare, care au de obicei de la 55% până spre 67-70% factor de capacitate estimat. Deci, în mod bizar, noua turbină chinezească va avea un randament de până la 2 ori mai mic decât turbinele actuale maritime performante, deşi are două generatoare şi două turnuri în formă de V.
Cu aceşti parametri, e greu de spunem ce ar putea motiva industria să opteze pentru acest nou design bizar, dar el nu aduce mai putere, ci dimpotrivă, reduce aproape în jumătate factorul de capacitate. Singurul beneficiu ar fi cel că în condiţii de furtună cu vântul de până la 260 km/h ea mai poate continua să funcţioneze, dar dacă asta nu ajută la un factor mai mare de capacitate la nivel anul, toată inovaţia ei aduce prea puţin impact în parametrii care contează cu adevărat.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter