În Chişinău apar tot mai multe covoare roşii în apropierea trecerilor de pietoni, menite să sporească siguranţa acestora
1 Iulie 2024, 08:57 Redacţia PiataAuto.md
Chişinăul a început a aplica de curând pentru prima dată marcaje rutiere de tip covor roşu în apropierea trecerilor de pietoni, preluând din practica României şi a altor ţări de a securiza astfel zonele cu risc sporit de pe carosabil.
Rolul covoarelor roşii e unul dublu — pe de o parte, de a atenţiona printr-o nuanţă stridentă despre o zonă care necesită prudenţă sporită, dar totodată materialul acestora e unul rugos, abraziv, menit să reducă prin aderenţă suplimentară distanţa de frânare în situaţii de urgenţă.
În Chişinău, asemenea covoare roşii au fost aplicate deja pe străzi precum Cuza Vodă, Sarmizegetusa, Miron Costin şi Braniştii, iar în curând vor fi aplicate pe bulevardul Decebal, aflat acum în reabilitare, bd. Mircea cel Bătrân şi strada Ion Pelivan.
Statisticile din alte ţări unde sunt aplicate asemenea covoare roşii indică o reducere a numărului de accidente cu circa 20-25%, şi o reducere similară în numărul victimelor, de 23-26%.
Multe ţări preferă să aplice asemenea marcaje fie în afara oraşelor, inclusiv la treceri de cale ferată, fie acolo unde un traseul extraurban intră într-o zonă de localitate, atenţionând suplimentar şoferii despre schimbarea de regim de viteză şi prudenţa suplimentară necesară.
Există şi unele expuneri ale experţilor în securitate, care contrazic eficienţa acestor covoare roşii prin faptul că ar reduce de fapt vizibilitatea asupra percepţiei pietonului propriu-zis, captând atenţia asupra culorii roşii de dinaintea lui. De asemenea, un fapt mai logic expus în asemenea context e că asemenea covoare pot fi eficiente doar dacă se aplică şi metode suplimentare de calmare a traficului înainte de ele şi de trecerile de pietoni pe care le precedă.
Cert e că în Chişinău aceste covoare roşii sunt aplicate păstrând problemele cronice ale trecerilor de pietoni nesemnalizate pe multiple benzi, cum ar fi drumuri cu 4 benzi. Chişinăul continuă să mai aibă treceri nesecurizate pe 6 benzi, cum ar fi cele de pe Grădina Botanică şi Lunca Bâcului, unde frecvenţa accidentelor e foarte mare. Deocamdată primăria n-a aplicat acolo covoare roşii, însă logica elementară ne spune că acolo doar asemenea marcaje ar avea un impact foart mic, fără a rezolva problema în totalitate.