Peste 400 de prosumatori cu panouri fotovoltaice au fost conectaţi în Moldova de la instituirea mecanismului de facturare netă

9 Iulie 2024, 10:10
Redacţia PiataAuto.md
La sfârşitul anului trecut, scriam că prosumatorii cu panouri fotovoltaice din Moldova urmau să treacă de la mecanismul de contorizare netă la cel de facturare netă. Acum Ministerul Energiei a anunţat câţi prosumatori au fost conectaţi de la intrarea în vigoare a acestui nou mecanism şi ce parametri sumari au noile capacităţi de producţie a electricităţii regenerabile, deţinute de aceştia.
Mecanismul anterior, de contorizare netă, permitea prosumatorilor şi reţelelor electrice să deducă direct kilowaţii-oră livraţi în reţea, contrapuşi cu cei primiţi înapoi din reţea, făcându-se la final un bilanţ net în kWh. Asta făcea ca reţeaua să servească efectiv pentru aceşti prosumatori drept o mare baterie, care primea toată producţia de electricitate, inclusiv în orele amiezii, când cererea nu e maximă, şi o livra înapoi consumatorului inclusiv seara sau noaptea.
Noul mecanism prevede că bilanţul final nu mai e făcut în kilowaţi-oră, ci în bani, care sunt calculaţi la preţuri diferite pentru vânzarea energiei în reţea şi cumpărarea ei ulterioară înapoi. Deci, efectiv, prosumatorul vinde în reţea la un preţ mai mică decât cel livrat final consumatorilor, iar când preia el electricitate din reţea, o cumpără la preţ mai mare, ca şi ceilalţi consumatori. Diferenţa de preţ e menite să acopere costurile de transport şi distribuţie, pierderile şi costurile de echilibrare, motivând totodată prosumatorii să-şi instaleze local soluţii de stocare a energiei, precum bateriile.
Astfel, de la începutul acestui an, de când a intrat în vigoare mecanismul de facturare netă, în Moldova au fost conectaţi 408 prosumatori noi, 60% dintre care sunt companii, iar 40% sunt persoane fizice. Puterea totală a panourilor fotovoltaice, deţinute de aceştia, e de 11.889 kW, deci aproape 11,9 MW, aproape de puterea pe care o livrează hidrocentrala de la Costeşti-Stânca când funcţionează.
E curios că cifra de 11.889 kW pentru 408 prosumatori înseamnă o medie de 29,14 kW putere per instalaţie, un semn clar că puterea medie a instalaţiilor a crescut.
Pentru ca un prosumator să poată fi conectat la reţea, există câteva criterii simple, pe lângă corespunderea tehnică a instalaţie, iar acele criterii spun că puterea livrată în reţea de panouri nu poate fi mai mare decât puterea contractată de la furnizor spre prosumator, ceea ce e cât se poat de logic, pentru că se va folosi aceeaşi conexiune de reţea, iar celălalt criteriu este ca puterea instalaţiei să nu depăşească 200 kW, pentru că la o cifră mai mare de atât, e deja vorba de un parc fotovoltaic, cu alte cerinţe de stabilizare şi alocare de cote.
La factorul mediu de capacitate al panourilor fotovoltaice în Moldova, cele 11,9 MW de putere instalată ar trebui să producă anual circa 14,5 GWh de electricitate.
1
6,456
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!