Porsche rămâne determinat să scoată din producţie mai multe modele cu combustie şi să pună accent mai mare pe electrice, lansând şi un SUV cu 7 locuri

9 Iulie 2024, 12:49
Redacţia PiataAuto.md
Deşi mulţi producători auto şi-au anunţat reconsiderarea planurilor ambiţioase de a trece cât mai repede la oi gamă formată din modele electrice, iar unii dintre ei, precum Mercedes, au anulat cu totul dezvoltarea de platforme electrice pentru modele viitoare, Porsche a confirmat ieri, prin vocea lui Albrecht Reimold, membru al consiliului de director, că marca rămâne determinată să-şi urmeze planurile anunţate anterior de a scoate din producţie cu totul mai multe modele cu combustie şi de a pune accent tot mai mare pe modelele electrice.
Foto: Porsche Macan cu combustie

Astfel, Reimold a confirmat că actualul Porsche Macan cu combustie a fost scos deja din oferta de pe pieţele UE, din cauza reglementărilor noi se securitate cibernetică, cărora nu le poate face faţă. În afara uniunii, modelul mai e vândut şi va mai fi produs maxim până în 2026, iar după pensionarea lui, nu va mai exista un SUV cu combustie în gama Porsche, ci doar Macan EV, noul model cu propulsie pur electrică. Însă lucrurile nu se opresc doar la Macan.
Foto: Noul Macan EV, cu propulsie electrică

Situaţia e similară şi cu modelele 718 Cayman, 718 Boxster şi 718 Spyder. Toate trei modele sport, cu propulsoare cu combustie, sunt în proces de a fi pensionate acum din oferta de pe piaţa Uniunii Europene şi vor mai fi produse doar o anumită perioadă, până în anul 2025, pentru alte pieţe din afara UE, fără a avea succesori direcţi după scoaterea din producţie. Amintim, în mod tradiţional aceste modele erau cele mai accesibile modele Porsche, simţitor mai ieftine decât 911, care erau considerate un soi de model de bun-venit în gama Porsche, pentru cei care se află abia la începutul experienţei de posesor Porsche.
În paralel, Porsche planifică să pună în continuare accent pe modelele electrice, chiar dacă familia de modele Taycan, cea care a trecut de curând printr-un facelift, înfruntă o cerere în scădere, iar compania a fost nevoită să reducă ritmul de producţie a acestor modele. Până la urmă, aşa cum spuneam şi în ştirea cu facelift-ul, Taycan e un model bun, dar are deja 5 ani pe piaţă, iar facelift-ul a adus îmbunătăţiri moderate.
Livrările lui Macan EV încă n-au început, însă, iar Porsche îşi pune mari speranţe că cifrele acestui model ar putea conferi boost-ul atât de necesar în vânzări. Modelul are o inginerie simplificată faţă de Taycan, care va da economii în costurile de producţie şi va putea genera mai mult profit pentru companie.
Pe lângă asta, Albrecht Reimold a făcut şi un anunţ care ar putea fi o surpriză pentru mulţi fani Porsche, confirmând zvonurile că Porsche pregăteşte un SUV electric mare, cu 7 locuri, care va fi poziţionat deasupra lui Cayenne în ierarhie.
Noul model se va baza pe viitoarea platformă SSP Sport a grupului VW, care e dezvoltată din 2021 încoace de ingineri şi care ar trebui să fie gata în 2026 şi să ofere o tehnologie de baterii ce-ar permite încărcarea de la 10 la 80% în doar 12 minute. Platforma a fost creată pentru a susţine modele cu până la 1.750 CP în diverse configuraţii de motoare, sau cel puţin astea erau planurile VW înainte de a amâna de câteva ori această platformă din cauza problemelor de soft şi de a anunţa de curând un parteneriat prin care să obţină soft de la Rivian, cu tot cu abordarea diferită de gestionare a modulelor electronice într-o maşină.
Deci, până la lansarea viitorului SUV cu 7 locuri Porsche, platforma ar mai putea suferi modificări esenţiale. Poate chiar ajunge să folosească şi bateriile cu stare solidă de la QuantumScape, companie în care grupul VW e investitor şi care se află la etapa finală de pregătire pentru producţia de serie, după ce ultimii doi ani a tot efectual teste de anduranţă cu noile baterii, confirmându-le parametrii excepţionali şi lipsa unei degradări semnificative chiar şi la 500 mii km parcurşi.
1
1,519
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!