(VIDEO) Cei de la Rimac au destăinuit lumii cum a ajuns Porsche să investească în ei cu 150 de avocaţi ai VW şi cum au ajuns să deţină Bugatti
6 Iulie 2024, 12:51 Redacţia PiataAuto.md
Rimac e una din companiile cele mai admirabile din lumea auto a zilelor noastre, întrucât e acel exemplu foarte rar în care un om genial, alături de o echipă de ingineri nebunatici au reuşit să creeze în Croaţia, o ţară cu zero industrie auto, ceea ce a devenit azi una din cele inovative companii din lume, având investiţii de la Porsche şi ajungând să deţină marca absolută a lumii auto, Bugatti. Acum cei de la Rimac au destăinuit lumii istoria din spatele acestor schimbări majore prin care a trecut compania lor.
Strategie? Care strategie? Eu mă zbat să pot achita salariile echipe la sfârşit de lună — îşi aminteşte Mate Rimac, fondatorul companiei, de acele timpuri.
Cei de la Rimac spun că iniţial ei discutau cu cei de la Porsche Engineering sperând la o colaborare cu ei pe partea de servicii sau tehnologii livrate lor. Apoi inginerii Porsche au constatat că cei de la Rimac au abordări diferite faţă de cele pe care le considerau Porsche cele mai bune, de multe ori atipic de diferite şi îndrăzneţe. Iar asta le-a atras atenţia. Şi tocmai aşa a ajuns marea companie Porsche să investească în ei, întâi o cotă de acţiuni, apoi o cotă şi mai mare.
Iar apoi, Mate Rimac spune că i s-a părut că n-o fi auzit sau înţeles bine când a fost întrebat dacă nu vrea să ia sub aripa sa şi marca Bugatti. Spune că iniţial nici n-a mai zis nimănui, pentru că i se părea că oferta n-a fost una serioasă. Dar ulterior a fost întrebat dacă are o decizie şi atunci şi-a dat seama că e o propunere reală, care are sens pentru toată lumea.
De la acea discuţie până la finalizarea procedurilor, a durat 3 ani. La un moment dat, de cealaltă parte erau 150 de avocaţi, iar de partea Rimac doar 4 oameni, inima companiei.
Şi când se discuta despre un viitor Bugatti, cei de la VW propuseseră să ia drept bază platforma lui Nevera, transformând-o într-o Bugatti pentru a scoate un profit gras pe ceva ce era deja proiectat şi elaborat. Dar Mate le-a spus că asta nu e nicidecum calea corectă.
Calea unei platforme hibride, care să aibă şi un motor cu combustie nebunatic, era cea pe care o vedea Mate. N-ai făcut niciodată un motor cu combustie, n-ai făcut niciodată un sistem hibrid, va fi un risc suplimentar, îi spuneau cei de la VW. Însă lumea auto adeseori că pentru Mater Rimac, asta e prima sa slujbă din viaţă, inclusiv ceea ce a făcut cu Nevera pe propulsia electrică.
Unul din protagoniştii din video explică cel mai bine succesul celor de la Rimac — pentru că în echipă au muncit oameni care nu şi-au tratat sarcinile ca muncă, ci ca o misiune, cu senzaţia unei mari realizări în viaţă, de care să fii mândru întotdeauna. Acum o întreagă ţară, Croaţia, a ajuns să se mândrească cu ceea ce a devenit azi Rimac şi datorită acestor oameni Croaţia are industriei auto, şi nu doar câteva fabrici de componente, ci o companie care deţine azi două dintre cele mai dorite mărci auto din lumea — una cu o istorie enormă de un secol, Bugatti, şi alta printre cele mai tinere, dar deja admirate — Rimac.