(VIDEO) Cum arată o celulă de baterie Tesla 4680 în interior, dezasamblată de doi mecanici de pe Cybertruck

5 Iulie 2024, 16:23
Redacţia PiataAuto.md
Tesla a ajuns lider mondial în maşini electrice, pentru că de foarte multe ori a inovat şi creat soluţii de la zero, gândind totul pornind de la o hârtie albă, fără a se ancora în încercările anterioare ale altor ingineri. La fel a făcut-o şi cu bateriile 4680, iar noi am vorbit de mai multe ori despre ele, că dimensiunea mult mai mare a fiecărei celule dă avantaje imense în costul de producţie, dar şi în puterea maximă per celulă, ce poate fi suportată. Acum doi mecanici protagonişti ai unui canal de YouTube au dezasamblat mai multe celule de baterii 4680 de pe Cybertruck, pentru a demonstra cum arată componentele lor din interior.
Bateriile 4680 au apărut iniţial pe unele modele Model Y, dar acum sunt produse într-o formă uşor evoluată pentru Cybertruck. Dacă o celulă cilindrică de baterie uzuală ar avea 15-20 mm, de exemplu, atunci bateria 4680 are 46 mm diametru şi 80 mm înălţime. Iar asta face ca într-o carcasă de baterie să fie nevoie de doar câteva sute de asemenea celule, nu de mii de celule, care în cazul celor mai mici.
Asta înseamnă că fabrica producătoare de baterii trebuie să execute mai puţine operaţiuni şi în final costul unei baterii finale pentru o maşină devine simţitor mai mic, într-o similaritate cu principiul Gigapress din producţia Tesla.
Ei bine, construcţia în interior e pe cât de simplă, pe atât de genială şi pentru mulţi va fi neaşteptată. În interiorul bateriei e un rulou, format din folii de anod, catod, şi electrolit şi separator între ele. Nu e o noutate absolută, dar la scara asta, şi cu asemenea soluţii, a permis reducerea rezistenţei ohmice interioare, ceea ce permis curenţi mult mai mari şi reducerea pierderilor prin căldură
E ca cum toate foliile ar fi puse una peste alta, apoi din ele s-ar face un rulou din toate acele straturi, iar în cazul bateriei Tesla 4680 stratul de catod are lamele de aluminiu, scoase în partea superioară a cilindrului, iar anodul are lamele de cupru, scoase în partea inferioară.
Aceste lamele contactează cu structuri radiale curioase, care dirijează fluxul curentului pe căile dorite. Datorită acestor mici detalii distanţele parcurse de curent sunt reduse cu de la 5 la 20 de ori, şi tot de minim 5 ori e mai mică şi rezistenţa internă.
Foto: Construcţia aproximativă a bateriei 4680, pentru a înţelege alternarea straturilor în rulou şi conectarea lor cu structurile radiale superioare şi inferioare

Mecanicii au un spectrometru şi spun că au analizat şi compoziţia bateriilor de pe Cybertruck. Au constatat în continuare că, deşi acestea sunt clasificate drept litiu-ion cu compoziţie NMC, ele rămân ca şi la Model Y practic lipsite de cobalt, şi nu au mangan în ele, deci au scăpat aproape complet de două metale mai rare, păstrând litiul şi nichelul, iar pe lângă asta, desigur, şi grafitul care stă la baza compoziţiei.
Cert e că aceste baterii sunt o adevărată operă de inginerie, nu doar prin randamentul de cost pe care-l aduc, ci şi prin acele soluţii inovative, care permit curenţilor să circule pe distanţe mult mai mici, să întâmpine rezistenţe minime interne şi să genereze pierderi minime prin căldură, ceea ce le permite puteri mai mari de încărcare şi descărcare. Şi toate aceste elaborări n-au fost făcute de Mercedes cu o echipă imensă de ingineri, sau de grupul VW, ci de o companie mult mai tânără şi mai mică, ce a vrut să gândească totul de la zero, intrând în profunzimea absolută, pentru a găsi soluţiile necesare.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
2
8,152
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!