(VIDEO) Cum e să conduci un camion american clasic cu motor diesel în doi timpi, fabricat acum aproape 50 de ani
9 Iulie 2024, 14:45 Redacţia PiataAuto.md
Acum vreo 40-50 de ani, în America de Nord a existat o perioadă când camioanele aveau cabina amplasată deasupra motorului, iar designul multor modele de la mărci diferite tindea să fi uimitor de similar, cu o siluetă absolut rectangulară, care devenise elogiată până la un simbol a ceea ce însemna un camion puternic tipic american. Ei bine, un youtuber din SUA a vrut să-şi împlinească visul său de demult şi să-şi cumpere un asemenea camion clasic, pentru a se simţi măcar acum în pielea şoferilor de atunci.
Puţini ştiu, dar marea majoritate a camioanelor americane rectangulare din acea perioadă erau propulsate de motoare diesel în doi timpi, care nu erau foarte ecologice, dar ofereau un randament excepţional datorită principiul de funcţionare. Noi am scris mai mult timp în urmă un articol detailat despre ingineria unui asemenea camion american, Peterbilt 352 Pacemaker.
Motorul de acolo era unul în doi timpi, produs de Detroit Diesel. Şi motorul camionului in video-ul despre care vorbim azi e tot un Detroit Diesel, deşi camionul nu e Peterbilt, ci Kenworth. Însă pe atunci cei de la Detroit Diesel făcea printre cele mai bune motoare din SUA şi le livrau oricărei companii care era dispusă să le cumpere.
Camionul cumpărat de youtuber are un motor 6V71T, ceea ce înseamnă o arhitectură V6, o cilindree e 71 inch3 per cilindru (1,2 litri), iar indicele T înseamnă şi faptul că acest motor e turboaspirat. Deoarece e un motor în doi timpi, aerul nu poate intra în mod natural în cilindri pentru combustie, iar asta dictează necesitatea unui compresor mecanic pe care-l au toate acestea motoare, iar propulsorul de camionul din video mai are, pe lângă compresor, şi o turbină.
E curios că, deşi de obicei motoarele în doi timpi nu au supape de evacuare în chiulasă, ci nişte galerii în peretele cilindrilor, acest propulsor avea totuşi supape, acţionate mecanic printr-un soi de arbore cu camă, similar principiului de pe motoarele în patru timpi.
Toate astea fiind spuse, youtuber-ului i-a rămas să plătească banii ceruţi de vânzători şi să experimenteze camionul său, fabricat în 1977, deci aproape 50 de ani în urmă.
Mai are mici probleme tehnice, bineînţeles, că are şi o vârstă onorabilă camionul. Dar acestea sunt relativ minore faţă de bucuria unui vis împlinit de a conduce un asemenea camion clasic.
Iar condusul nu e uşor, întrucât presupune operarea unei cutii manuale cu 13 trepte, inclusiv pe străzi înguste sau prin trafic aglomerat. Din fericire, camionul cumpărat e unul cu ampatament scurt şi o benă minusculă, iar asta îl face mult mai compact.
Dar asta nu înseamnă că toate micile probleme ale condusului de zi cu zi, precum un loc de parcare, o alimentare ca pompă, o viză la spălătorie sau la supermarket nu se transformă în mari probleme cu acest camion.