(VIDEO) Revin cutiile manuale în actualitate? Cei de la Top Gear demonstrează că da, prin maşini create să se distingă până la absolut
3 Iulie 2024, 16:57 Redacţia PiataAuto.md
Cutiile manuale păreau a fi cândva un atribut al unor maşini mai ieftine, păstrate pentru cei ce nu s-ar îndura să plătească în plus pentru cele automate. Iniţial, pasionaţii mai avansaţi spuneau că preferă cutiile manuale, pentru că cele automate ar fi mai lente şi ar consuma mai mult. Apoi, odată cu perfecţionarea acestora, au fost disipate încet orice dezavantaje, cele mai performante maşini devenit deja simţitor mai rapide cu cutii automate decât cu cele manuale, iar consumul fiind mai mic. Nu e de mirare, deci, că transmisiile manuale au început a fi date uitării. Însă azi, după o lungă perioadă de neglijare şi apus al acestora, se pare că acestea revin din nou în actualitate.
Şi nu o mai fac oricum, ci pe modele create pentru plăcerea desăvârşită a condusului, într-o formă cât mai analogică. După ce maşinile au devenit tot mai puternice şi mai puternice, graţie turbinelor apoi şi graţie combinării electromotoarelor, s-a ajuns într-un moment când simpla cifră imensă a cailor-putere nu mai garanta o plăcere proporţională în condus.
Pasionaţii şi producătorii auto au început e redescoperi că echilibrul perfect şi conectarea cu mecanica maşinii sunt calităţile care te menţin captivat şi antrenat la volan, şi tot ele îşi dau plăcerea supremă. Iar cutia manuală a început a fi văzută tot mai mult ca un atribut an aceste lumi mecanice şi analogice, supreme şi atemporale.
Astfel, în ultima perioadă se atestă reveniri sau lansări în premieră de cutii manuale, în combinaţii care păreau anterior deja imposibile. Aston Martin are un Valour cu motor V12 şi cutie manuală, iar de curând a fost lansat şi modelul Valiant cu aceeaşi cutie manuală, punând şi mai mult accent pe ea.
Porsche are de ceva timp şi un 911 T cu cutie manuală, singurul cu asemenea transmisie de altfel, despre care tot mai mulţi pasionaţi spun că e cel mai savuros în condus, deşi nu e cel mai puternic.
Iar lista ar mai putea continua cu modele recent lansate de la Cadillac, Pagani, GMA, Koenigsegg. Cutiile manuale ajung să fie puse pe cele mai scumpe şi exclusiviste maşini din lume ca un atribut care le adaugă deja şi mai multă valoare în timp.
E ca şi cum ai spune că o cutie manuală va fi nemuritoare prin natura sa mecanică de interacţiune, fără vreun creier electronic care să o dirijeze. Iar astfel cel de a volan are conexiune supremă cu toată consistenţa analogică a maşinii sale.
Cei de la Top Gear au explorat în profunzime de curând această tendinţă, pe baza a două din modelele recente cu cutie manuală, Porsche 911T şi Aston Martin Valour. E o incursiune care arată cât de justificată e această tendinţă prin plăcerea oferită de aceste maşini.
E curios, că toate aceste fenomene se accentuează atât de mult ultimii ani — cu cât maşinile electrice încep a domina mai mult, fiind dirijate complet de soft, cu atât mai mult cresc în valoare aceste creaţii analogice şi mecanice. Pentru că se pare că aşa funcţionăm mulţi dintre noi, îmbrăţişăm progresul tehnologic şi arta modernă, dar adevărata valoare de colecţie o punem tot pe lucruri care rezistă în timp.