(VIDEO) Un aparat de zbor electric pe bază de hidrogen al Joby Aviation a stabilit un record, zburând 841 km

14 Iulie 2024, 11:15
Redacţia PiataAuto.md
În ultimul an aparatele de zbor electrice cu decolare verticale au luat un avânt tot mai mare, cu tot mai multe oraşe care le-au acceptat în rol de taxiuri aeriene, eliberându-le licenţe condiţionate, iar în Dubai ele au şi fost puse în serviciul celor mai grăbiţi clienţi. Autonomia lor, însă, e deocamdată limitată de capacitatea de stocare a bateriilor, iar baterii mai grele nu pot fi instalate din cauza limitărilor de greutate în zbor. Însă Joby Aviation, una din primele şi cele mai avansate companii din acest domeniu din lume, a anunţat că a testat cu succes şi o alternativă cu hidrogen, realizând un zbor record de 841 km!
Aparatul de zbor electric cu decolare verticală (EVTOL) a fost convertit de la propulsia pur electrică la cea în care capacitatea bateriilor a fost redusă substanţial, iar în locul lor a fost adăugată o instalaţie cu pile de combustie şi rezervoare de hidrogen, iar astfel EVTOL-ul îşi poate produce electricitatea din hidrogen, emiţând doar apă în rezultatul acestui proces.
La această conversie au muncit atât inginerii Joby Aviation, cât şi cei ai companiei germane H2Fly, cumpărată complet de Joby în 2021 şi devenită acum o companie-fiică a Joby Aviation.
În septembrie 2023, noi scriam că H2Fly realizase şi primul zbor din lume a unui avion electric, care-şi produce electricitatea din hidrogen lichid, ca alternativă pentru avioanele cu baterii, deci există deja o experienţă valoroasă a acestor ingineri în ceea ce înseamnă folosirea hidrogenului în aviaţie.
Foto: Avionul H2Fly cu hidrogen, care a realizat zborul de anul trecut

Aceeaşi tehnologie de a folosi hidrogenul lichid a fost aplicată şi în zborul de acum, care a avut loc deasupra Californiei, în SUA. Zborul a durat 523 mile, echivalentul a 841 km, iar aparatul de zbor a aterizat cu 10% rezervă de combustibil în rezervor.
Capacitatea totală a rezervorului e de 40 kg de hidrogen lichid, deci în zbor s-au consumat 36 kg de hidrogen pentru a parcurge 841 km, ceea ce înseamnă un consum de 4,28 kg/100 km, de două ori mai puţin decât consumă un camion Nikola cu hidrogen la sol! Deci e o eficienţă incredibilă, cu un echivalent energetic de doar 166,7 kWh/100 km conţinut inerent în acel hidrogen lichid consumat la 100 km.
Electricitatea necesară a fost produsă de o singură instalaţie cu celule electrochimice, cărora le spunem de obicei şi pile cu combustie, iar aparatul de zbor a lăsat în urma sa o dâră de vapori de apă pe care i-a emis, fără a avea şi alte emisii. Electricitatea produsă a fost suficientă pentru a alimenta cele 6 electromotoare ale avionului şi toate sistemele de la bord. Rolul bateriilor a fost şi de a amortiza solicitările mai mari de putere, dar şi de a oferi putere în plus, necesară la decolare.
Joby Aviation spune că avioanele sale electrice vor începe a opera din anul 2025 în curse obişnuite, disponibile publicului, iar de curând a cumpărat o altă companie care a dezvoltat un soft avansat de gestionare autonomă a unor asemenea aparate de zbor. Joby Aviation a beneficiat până acum de investiţii de peste 2 miliarde de dolari, inclusiv de la companii mari precum Toyota, Delta Air Lines, Uber, SK Telecom şi altele.
Recordul de acum, realizat cu hidrogen, oferă oportunitatea de a ava foarte curând asemenea aparate de zbor electrice cu hidrogen, care să poată zbura regional între oraşe mari, din centrul oraşului unuia, până în centrul altuia, evitând aeroporturile, oferind deci avantaje chiar şi faţă de jeturile business, şi totodată reuşind performanţe excepţionale în a avea zero emisii. Mai mult ca atât, chiar şi la preţurile actuale de circa 23-25 euro per kilogram de hidrogen, dacă un asemenea aparat de zbor foloseşte 36 kg la 841 km, înseamnă că a generat costuri de combustibil de maxim 900 dolari pentru un asemenea zbor lung. Chiar şi avionul privat al celor de la Honda, cel mai mic şi mai eficient în consum, are nevoie de circa 45 litri de combustibil de aviaţie la 100 km, ceea ce înseamnă că la o distanţă de 841 km ar avea nevoie de circa 380 litri de asemenea combustibil. Acesta ar costa mai puţin, dar avantajul zborului cu hidrogen vine din lipsa de emisii CO2 şi a faptului că şi costurile par deja să ajungă într-o arie mai viabilă, datorită eficienţei aparatului de zbor al Joby Aviation.
Vezi în video-ul mai jos cum a avut loc zborul de test.
1
3,602
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!