Danezii de la Orsted au lansat în operare prima dronă cargo din lume cu sarcină de 100 kg, care va asigura mentenanţa turbinelor eoliene cu un randament record

8 August 2024, 16:26
Redacţia PiataAuto.md
Dronele au ajuns să schimbe modul de operare în multe domenii şi industrii în ultimii ani, iar unul din domeniile mai puţin aşteptate e cel în care acestea sunt antrenate în mentenanţa turbinelor eoliene, în special cele maritime. Danezii de la Orsted au anunţat acum lansarea în operare a primei drone cargo din lume cu o sarcină de 100 kg, care va munci la mentenanţa turbinelor eoliene.
Foto: Noua dronă de 100 kg sarcină utilă, antreantă în mentenanţa unui parc eolian Orsted

Drona e prima din lume capabilă să ridice o asemenea greutate, însă nu e prima care e pusă să muncească în asemenea scopuri. Toto Orsted a anunţat în noiembrie 2023 prima asemenea dronă din lume, cu o greutate proprie de 58 kg şi o sarcină utilă de 68 kg. Drona era din stat prevăzută cu condus autonom între punctele indicate şi avea capacitatea de rezista rafalelor mari de vânt, un factor deosebit de important într-o zonă unde funcţionează turbine eoliene imense.
Foto: Drona anunţată anul trecut

Se pare că acea primă idee a încântat mecanicii care lucrează la aceste turbine, or, generatorul unei turbine eoliene maritime poate fi localizat şi la 100-150 metri înălţime, iar coborârea la nava ancorată jos şi urcarea înapoi e consumatoare de timp şi obositoare. Pe lângă asta, când se lucrează cu drone, o singură navă poate aduce mai multe echipe de mecanici, care să muncească simultan la mai multe turbine, iar nava nu trebuie ancorată la fiecare din ele, ci doar să oprească scurt, stabilizată de motoare transversale, pentru a debarca muncitorii, după care poate staţiona undeva în mijlocul ariei la care se lucrează, iar dronele duc uneltele de la navă la mecanicii de turbine şi înapoi.
Noua dronă, lansată în operare acum, are o greutate proprie de 70 kg şi o sarcină utilă de 100 kg, cifra fiind testată pentru a fi garantată în orice condiţii de muncă dificilă, inclusiv pe vânt. Noul model de dronă are o anvergură de 2,6 metri şi va fi implementat la mentenanţa parcului eolian Borssele 1 şi 2, acolo unde există 94 de turbine eoliene a câte 8 MW putere, de marcă Siemens-Gamesa. Parcurile sunt situate la distanţă de 24 km de ţărmul continental unde se află hotarul dintre Belgia şi Olanda.
Rolul noii drone va fi similar cu cel descris în cazul primei drone — ea va transporta utilaje şi piese de pe nava de mentenanţă către echipele de sus şi invers, doar că noua drona va avea o productivitate şi mai bună datorită sarcinii utile mai mari şi datorită vitezei mai mari de zbor.
Danezii spun că în prezent, în mod normal nava navighează de la o turbină eoliană la alta şi descarcă acele containere cu utilaje şi piese cu ajutorul unui braţ de macara de la bord. După asta, acel container trebuie mutat, iar apoi ridicat până sus cu un sistem ataşat de turnul turbinei eoliene, după care e plasat pe platforma superioară de lângă generator. Cu noua dronă, însă, ea preia containerul direct de pe navă şi-l ridică sus pe platformă, fără orice etape intermediare, decât fixarea şi eliberarea sarcinii.
În rezultat, noua dronă zboară de la navă la turbină în doar 4 minute, în timp ce abordarea obişnuită din prezent, fără drone, iar până la 6 ore pentru a atinge acelaşi rezultat, deci 360 minute. Asta înseamnă că noua dronă a mărit productivitatea acestor operaţiuni de 90 de ori!
Iar cei de la Orsted spun că dacă iau în calcul şi navigarea până la parcul eolian, şi debarcarea şi îmbarcarea muncitorilor, atunci realizarea misiunilor de mentenanţă e realizează de la 10 la 15 ori mai repede!
2
5,225
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!