Producătorul chinez de turbine eoliene Mingyang SE va construi o fabrică în Italia şi va începe prin a furniza turbine pentru un parc imens din Europa
12 August 2024, 18:31 Redacţia PiataAuto.md
Producătorul chinez de turbine eoliene Myngyang Smart Energy, numit şi MySE, a anunţat de curând că a primit undă verde de la guvernul italian pentru a construi o fabrică de turbine eoliene în Italia. Va fi prima fabrică din Europa a unui producător chinez de turbine eoliene şi ea are şanse mari să marcheze un moment major de cotitură, în care producătorii europeni de turbine vor avea parte de concurenţă acerbă la ei acasă.
Cei de la MySE tatonează intens piaţa europeană de ceva timp, iar acum o lună compania germană Luxcara a anunţat că a încheiat un contract cu MySE pentru livrarea celor mai puternice turbinele eoliene din Europa, de 18 MW pentru parcul său eolian Waterkant. Acel contract e primul anunţat pentru un parc eolian din Europa, în care turbinele ar veni de a un producător chinez.
După acel anunţ, Germania şi UE au anunţat lansarea de anchete minuţioase, care să intre în toată esenţa acelui acord. Asociaţia WindEurope, formată din cele mai mari companii din industrie, a chemat atunci întreaga Uniune Europeană să ia act de acest contract oferit chinezilor, în timp ce în Europa există multiple companii şi fabrici care ar fi putut produce turbinele necesare, la costuri justificate de piaţă. Dacă cei din China au oferit preturi cu mult sub cele europene, înseamnă că pot exista suspiciuni de damping şi utilizare a unor subvenţii nemeritate. Dacă datele tehnice pretinse nu se vor materializa, sau dacă preţul e subvenţionat, atunci pot exista suspiciuni de concurenţă neloială, se spunea atunci.
Acum, guvernul italian pare să le fi impus chinezilor condiţia că noua fabrică trebuie deţinută cu un partener local, iar acest partener s-a şi găsit, fiind vorba de compania italiană Renexia, cu experienţe în lucrări complexe în proiecte de energie regenerabilă.
Această compania e cea delegată să construiască şi un parc eolian imens lângă insula Sicilia, pe nume Med Wind, de 2,8 GW, care trebuie să conţină turbine flotante, conform proiectului. Iar chinezii de la MySE vor investi 500 milioane de euro în noua fabrică din Italia şi imediat vor începe a produce turbinele necesare pentru acest parc mediteraneean din apele de lângă Sicilia.
Foto: Localizarea şi proiectul de conectare a noului parc eolian de lângă Sicilia
Conform proiectului iniţial, parcul Med Wind trebuia să aibă până la 190 turbine care să totalizeze 2.793 MW, deci se estima o putere de 14,7 MW per turbină. Însă acum chinezii de la Myngyag SE au anunţat că vor produce turbine mai puternice, de 18,8 MW pentru acest proiect, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de mai puţin turbine, doar circa 148 turbine, iar asta va reduce costurile proiectului pentru Renexia. Iar noile turbine ar urma să producă aceeaşi cantitate de electricitate estimată anterior, de circa 9 TWh anual.
Chinezii de la MySe şi-au făcut prima intrare de test în Europa acum doi ani printr-un parc eolian mic din Italia, numit Taranto, cu doar 30 MW putere totală. Atunci chinezii au instalat 10 turbine slabe, de doar 3 MW fiecare, iar astfel au trezit o atitudine relaxată a industriei europene, care n-a văzut în aceste turbine înapoiate tehnologic vreo ameninţare. Apoi chinezii au scos la vânzare acel parc la un preţ mic, ceea ce era văzut ca un oarecare eşec şi renunţare la planuri. Însă parcul a fost cumpărat tocmai de Renexia, iar prin acea primă tranzacţie chinezii şi-au asigurat un partener şi pilon de a influenţa guvernul italian să le accepte planurile mult mai mari, anunţate acum şi realizate tot împreună cu Renexia.
Astfel, noua fabrică va avea din start un volum de comenzi uriaş de 2,8 GW, ceea ce va depăşi de peste două ori investiţia lor iniţială în construcţia fabricii, astfel că investiţiile vor fi recuprate foarte rapid. Iar între timp, chinezii vor începe a concura cot la cot cu producătorii europeni de turbine eoliene pentru a câştiga contracte în noile parcuri europene, având deja o reşedinţă oficializată europeană a companiei lor fondate împreună cu Renexia şi o producţia locală, în Europa, a turbinelor proiectate în China.
Planurile chinezilor de la MySe sunt măreţe, deci, iar în 90 zile ar urma să înceapă şi primele lucrări de construcţie a noii fabrici. Până atunci chinezii şi partenerii lor italieni vor identifica terenul şi vor face toate pregătirile. Imediat după inaugurare, fabrica va număra până la 1.100 de angajaţi.