(VIDEO) Cum arată din interior compania spaţială Blue Origin, fondată de miliardarul Jeff Bezos, cea care concurează cu Space X
19 August 2024, 15:18 Redacţia PiataAuto.md
În industria aerospaţială şi în subiectele companiilor care au realizat salturi tehnologice majore în cucerirea spaţiului Space X a dominat cel puţin în ultimul deceniu, graţie introducerii cu succes a rachetelor reutilizabile, care au revoluţionat costurile şi principiul transporturilor spaţiale, dar şi a dezvoltării unor rachete tot mia mari şi mai mari, la o scară nemaivăzut anterior. Marele scop al celor de la Space X să ajungă să exploreze cu uşurinţă şi planeta Marte, dar până atunci au aruncat aproape cu totul de pe piaţă Roscosmos şi îndeplinesc cu succes misiuni pentru NASA. Însă Space X are şi un concurent eclipsat la ea acasă, în SUA. E vorba de compania Blue Origin a miliardarului Jeff Bezos, fondatorul Amazon. Despre această companie se ştie mult mai puţin, principalele ştiri despre ea ţinând de proiectele sale de turism spaţial. Acum protagoniştii unui canal de YouTube specializat în subiecte aerospaţiale au obţinut acces în interiorul Blue Origin şi au arătat lumii pentru prima dată cum şi la ce se munceşte acolo.
Puţini ştiu, dar Blue Origin a fost fondată mai devreme decât Space X — în anul 2000, faţă de 2002 pentru Space X. Compania a dezvoltat un vehicul lunar pentru NASA, numit Blue Moon, dar şi motoare de rachete, precum BE-3, BE-4 şi BE-7.
Cea mai subapreciată elaborare tehnologică a celor de la Blue Origin e racheta reutilizabilă New Shepherd, care a zburat în repetate rânduri în spaţiu. În 2021 a avut loc şi un zbor cu oameni la bord, Jeff Bezos numărându-se printre ei.
Deci, până acum Space X a fost percepută drept compania cu scopuri mai mari în explorări ştiinţifice şi cu realizări mai sonore, în timp ce Blue Origin era percepută mai mult ca o companie care vrea să plimbe miliardarii în cosmos prin servicii de turism spaţial, deşi tehnologiile elaborare de ea ar ava cu siguranţă utilitate mai largă. Blue Origin şi-a ţinut secrete elaborările mult timp, şi abia în ultimii ani a început a comunica mai deschis, sub ameninţarea de a deveni irelevantă în lumina succeselor Space X. Aşa că şi deschiderea de acum de a-şi lăsa filmate procese interne e una de o premieră absolută.
Incursiunea în interior vine într-un moment crucial, în care Blue Origin se pregăteşte să lanseze în spaţiu un o nouă rachetă, New Glenn, mai mare de decât cea a celor de la Space X. Toate explicaţiile şi prezentarea a fost făcută chiar de Jeff Bezos.
Miliardarul a fost foarte deschis în a povesti şi amintiri despre primele elaborări, dar şi de a intra în zona producţiei de componente pentru viitoarele rachete, inclusiv a structurilor de bază, imense de altfel, pentru noile rachete.
S-a putut vedea şi un rezervor imens pentru gaz lichefiat, car va fi folosit la o rachetă viitoare.
Incursiunea a ajuns şi în zone unde se putea intra doar cu costume speciale, iar astfel s-a putut intra într-un rezervor imens de hidrogen pentru nava de bază, care a putut fi văzut şi din interior, în imensitatea dimensiunilor sale.
Jeff Bezos a demonstrat şi hala unde are loc construcţia fuzelajului din fibră de carbon a rachetei, prin aplicarea treptată a fiecărui nou strat de fibră de carbon.
Nu a fost omisă nici ocazia de a demonstra noile motoare dezvoltate de Blue Origin. Iar Jeff Bezos a fost un cunoscător atât de profund al ingineriei lor, încât a putut explica soluţiile ingenioase aplicare la răcirea motorului cu combustibil, care, odată înfierbântat, ajunge la turbina de hidrogen, apoi la cea de oxidare.
Astfel, momentul rotativ obţinut în prima turbină e folosit în cea de-a doua turbină, adăugând eficienţă. Iar la final gazele ies în apropiere de evacuare, răcind acea zonă a motorului.
Partea frumoasă la tot ce explică Jeff Bezos e că el arată încă o dată cât de diferiţi sunt aceşti antreprenori de companii hi-tech, care, chiar dacă au miliarde în conturi, vor şti toate principiile de funcţionare a produselor pe car le dezvoltă, mai profund decât ar şti mulţi ingineri de profesie, păstrând totodată şi tabloul general în minte. Aceşti antreprenori nu sunt doar nişte manageri buni şcoliţi la universităţi care să-i înveţe contabilitate şi procese de business, ci în primul rând ingineri entuziaşti, care au şi calităţi de lider, iar partea procedurală a dirijării unei companii e mai degrabă cea care trebuie delegată contabililor şi juriştilor, în timp ce marele şef e spiritul inovaţiei, alături de echipa sa de ingineri.