(VIDEO) Cum sunt semnalizate lucrările de drum şi îngustările de trafic în Elveţia şi de ce elveţienii încearcă să evite prin toate metodele ambuteiajele cauzate de ele

7 August 2024, 13:21
Redacţia PiataAuto.md
Lucrările de reparaţie şi mentenanţă sunt o necesitate peste tot în lume, iar efectuarea lor presupune adesea blocări ale unor benzi de circulaţie, îngustări de trafic şi creare de ambuteiaje. În unele ţări, pe traseele aglomerate, închiderea cărora ar genera aglomeraţii prea mari, se încearcă efectuarea lucrărilor doar noaptea. Oricând ar fi făcute aceste lucrări, însă, ele presupun prezenţa muncitorilor pe drum, care au nevoie să le fie garantată siguranţa, iar şoferii trebuie să nu se pomenească în ultimul moment cu o zonă de lucrări, în apropiere de care nu mai reuşesc să frâneze. Din păcate, în părţile noastre există suficiente exemple în ultimii ani de accidente grave produse în zonele de lucrări, care arată mari carenţe la felul în care sunt securizate aceste lucrări. De curând, agenţia federală elveţiană pentru siguranţă rutieră a demonstrat care sunt standardele prin care se semnalizează lucrările de drum şi îngustările de trafic în Elveţia, pentru ca acestea să fie văzute de departe în siguranţă, iar aceste exemple elveţiene ar fi siguranţă demne de urmat şi prin părţile noastre.
Elveţia practică şi lucrările nocturne pe drumurile care nu pot fi închise pe timp de zi, iar mai nou are şi un pod special care permite traficului să ruleze pe partea lui superioară, în timp ce sub pod se lucrează şi ziua. Noaptea podul e mutat din nou spre următorul segment, cu închiderea temporară a traficului şi redirecţionări, după care traficul e redeschis. Aşa se lucrează acum la autostrada A1 din Elveţia, iar anterior aceeaşi agenţie elveţiană publicase şi un video de demonstraţie a felului în care se lucrează cu acest pod inovativ.
Foto: Podul Astra, folosit de elveţieni, pe care se circulă deasupra, în timp ce se fac lucrări sub el

Ei bine, acum elveţienii arată cum are loc munca exclusiv nocturnă pe un alt segment al aceleiaşi autostrăzi A1, în regiunea oraşului Saint Gallen. În primul rând, întreaga schemă de îngustare sau închidere a traficului e coordonată cu poliţia şi cu centrele de supraveghere a traficului, care oferă recomandările despre punctele exacte de unde trebuie aplicate limitările, pentru a evita zonele periculoase, care n-ar putea fi percepute la fel de bine.
În al doilea rând, e obligatorie folosirea unui vehicul protector cu semnalizare, care are o zonă tampon de circa 2 metri în spate, şi un ecran mare cu lumini LED, care indică prin săgeţi intermitente îngustările de trafic şi lucrările ce urmează.
Foto: Camionul de siguranţă, cu zonă de tampon în spate

Acelaşi camion poate afişa diverse indicatoare, programabile digital, deci în orice locaţie nouă ar fi instalat, ajustarea lui e foarte uşoară.
Acest camion, însă, cu ecranul său imens, trebuie plasat la 600 metri înainte de lucrările efective pe autostradă, zic standardele de siguranţă din Elveţia, şi el e garanţia că oricine va vedea semnalizarea de departe, şi va avea timp să reacţioneze, în orice condiţii de vizibilitate şi lumină. Şi chiar dacă s-ar produce un accident, acea zonă de 2 metri de tampon ar absorbi impactul cu daune pe cât posibil de mici, salvând vieţi.
Dacă autostrada ar semafoare pe benzi, ele vor fi activate cu afişaje suplimentare de direcţionare a traficului pe benzile corecte. Dacă există indicatoare digitale, ele se activează în regim de prevenire despre lucrările ce urmează şi limitele de viteză noi.
După camionul de atenţionare, urmează plasarea de conuri la o distanţă apropiată unul de altul, încât să dea senzaţia de contiguitate a delimitării zonei de lucrări şi să nu permită reintrarea în zona benzii închise. Atât timp cât şoferul circulă într-o zonă cu restricţii, oricând în câmpul său vizual trebuie să fie prezente elementele care să-i transmită continuitatea acestei zone, astfel încât el să nu ajungă să se întrebe dacă restricţiile mai sunt active sau nu.
Fireşte, toţi muncitorii muncesc în echipamente corecte, reflectorizante, iar zona unde aceştia lucrează e securizată de bariere suplimentare. Adeseori în Elveţia poliţia va instala şi radare fixe temporare în zonele de lucrări, pentru a educa şoferii că limitele de viteze în zonele de lucrări trebui respectate, iar aceste limite de viteze vor fi calculate raţional, astfel încât să garantez siguranţa, dar nici să nu fie o sursă de ambuteiaje infernale.
Pe secţiunea menţionată de pe autostrada A1 din Elveţia, lucrările se fac acum doar noaptea, până la fix 04:30 dimineaţa, pentru a se reuşi ulterior îndepărtarea obstacolelor şi redeschiderea traficului la prima oră de dimineaţă. Iar dimineaţa şoferii pot nici să nu ştie ce lucrări s-au făcut acolo pe timpul nopţii.
Dar, anume în asemenea maniere exemplare de a lucra şi securiza zonele de lucrări se ajunge la evitarea accidentelor şi a ambuteiajelor insuportabile, or, elveţienii calculează întotdeauna şi impactul economic al ambuteiajelor, prin valoarea timpului pierdut al oamenilor care stau în ambuteiaje pe durata acelor lucrări. Şi dacă, spre exemplu, costul unei ore de lucru al unui om e de 65 franci elveţieni, iar pe durata unor lucrări de 3 luni, circa 100.000 oameni ar pierde câte 40 minute în plus în ambuteiaje timp de 25 zile de muncă, asta înseamnă 3.000 minute irosite pentru fiecare om, sau 50 ore. Cu 65 franci costul orei, economia ţării pierde 3.250 franci de productivitate pentru un singur om, iar la doar 100.000 oameni, asta înseamnă un potenţial de 325 milioane de franci. Desigur, putem calcula un impact cu o treime de oameni mai puţin, şi cu o productivitate redusă şi ea cu o treime pentru a luat în calcul orice variaţii posibile, şi impactul tot ar fi la final de minim 145 milioane de franci pierdute de economie din cauza unor ambuteiaje inutile. Ideea e că dacă lucrările pot fi programate inteligent ca să evite aceste irosiri de timp sau minimizări ale lor, atunci ele trebuie programat astfel. Şi dacă lucrările vor costa cu 25 milioane de franci mai mult datorită planificării bune şi muncii nocturne, dar vor evita pierderi economice de 145-325 milioane de franci în productivitate, atunci ele sunt mai mult decât justificate şi amintesc încă o dată cât de adevărată e uneori expresia că „nu suntem atât de bogaţi ca să ne permitem să achiziţionăm produse şi servicii ieftine”. Pentru că cele scumpe, dar raţionale şi bine calculate, ne pot aduce mai multă bunăstare în final!
Vezi în video-ul de mai jos cum au loc aceste semnalizări şi lucrări în Elveţia. Poţi include subtitre cu traduceri în limba dorită din comenzile player-ului.
1
1,881
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!