(VIDEO) Inginerii germani au creat o baterie LFP cu o durată de viaţă de 48 de ani, pentru stocarea electricităţii în locuinţe

31 August 2024, 18:49
Redacţia PiataAuto.md
Germania cunoaşte o perioadă de creştere imensă a numărului de mici sisteme de panouri fotovoltaice instalate în locuinţele oamenilor, iar mulţi dintre germani, motivaţi de preţurile mari la electricitate în perioadele de cerere sporită, îşi instalează şi baterii locale pentru stocarea electricităţii. La începutul acestui an scriam despre dublarea numărului de baterii instalate în locuinţele oamenilor, iar pe parcursul anului 2024 tendinţa s-a accentuat şi mai mult, iar asta a motivat şi echipele de ingineri din mai multe companii să lanseze produse performante. Acum o companie pe nume Energiekonzepte Detuschland, abreviată adeseori ca EKD, a creat o nouă baterie LFP cu design elaborat de Porsche, dar cu o inginerie atât de avansată, încât inginerii care au creat-o promit pentru ea o durată de viaţă de 48 de ani, iar după 10 ani de folosire aceştia promit că bateria va avea în continuare 100% din capacitatea iniţială şi 0% degradare!
Principiul de bază al acestei baterii e similar cu cel pe care-l cunoaştem de la Tesla Powerwall, bateria fiind conectată la sistemul casei şi fiind capabilă să acumuleze electricitatea generată d panouri solare, pentru a o furniza pentru alimentarea casei, atunci când alege proprietarul, nu când e soare. Doar că parametrii de putere şi durabilitate depăşesc chiar şi caracteristicile recent lansatei baterii Tesla Powerwall 3.
Ca şi Powerwall 3, noua baterie germană are un invertor integrat în ea, cu porturi pentru conectarea directă a zonelor de panouri fotovoltaice, în până la 4 zone, pentru 4 direcţii diferite ale acoperişului. Astfel, fiecare parte va avea o producţie diferite, iar invertorul şi bateria va scoate maximul din ele şi va cumula puterea pentru a o stoca cât mai eficient.
Bateria germană are o putere de încărcare şi de descărcare de până la 20 kW, ceea ce înseamnă că poate accepta şi producţia maximă la 100% a unui sistem fotovoltaic de 20 kW, iar la consumul de energie din ea, ea ar putea susţine şi consumul curent, şi funcţionarea unei pompe de căldură puternice şi chiar încărcarea simultană a unei maşini electrice. Pentru comparaţie, o baterie Tesla Powerwall 3 poate susţine o putere maximă constantă de 11,5 kW şi 30 kW pe perioade scurte.
Bateria are o capacitate de stocare de 23,1 kWh, deci, teoretic, dacă prinde o perioadă de un pic mai mult de o oră de producţie maximă a unui sistem de 20 kW, sau două ore şi un pic a unui sistem de 10 kW, ea se va încărca complet. Tesla Powerwall 3 poate stoca 13,5 kWh.
Foto: Noua baterie germană

Pentru că germanii au o variaţie mare de preţ a electricităţii între orele maxime şi minime de când au închis toate centralele nucleare, bateria permite şi încărcarea ei de la reţea în orele de preţ minim, dacă în acea zi n-a existat o producţie suficientă de la soare.
Şi mai curios e că inginerii au creat noua baterie modular, putându-se coopta până la 10 baterii într-un sistem comun, iar astfel capacitatea totală de stocare poate fi şi de 231 kWh.
Germanii spun că au un randament de ciclu excepţional de bun, datorită faptului că folosesc semiconductoare cu carbură de siliciu, printre cele mai performante din lume. Au un sistem ultra sofisticat de management al bateriei, care poate identifica orice riscuri pentru baterie, inclusiv variaţiile de frecvenţă sau voltaj sau scurtcircuitele şi o va deconecta preventiv pentru a o păstra. Fiind o baterie LFP şi având atât de multe sisteme de protecţie, ea exclude riscurile de incendii şi e izolată pentru cazurile de inundaţii.
Cea mai impresionantă calitate a bateriei, numită Ampere.StoragePro, e durata ei declarată de viaţă de 48 de ani sau 12.000 cicluri. Germanii estimează un număr mediu de 250 cicluri pe an în exploatare, iar astfel cele 12.000 cicluri sunt suficiente pentru 48 de ani. După 2.500 cicluri sau 10 ani, bateria promite 0% degradare. Cei de la Tesla, apropo, promit o durată de viaţă de 4.000 cicluri sau 20 de ani pentru Powerwall, deci ei estimează doar 200 cicluri anual. Iar asta înseamnă că raportat la numărul de cicluri, bateria germanilor ar fi de 4 ori mai longevivă.
Desigur, noua baterie vine şi cu o aplicaţie super inteligentă cu care se poate gestiona întreaga funcţionare, iar designul bateriei e realizat de Porsche, cu divizia sa de design industrial, pentru a avea o înfăţişare atemporală, care să nu pară expirată nici peste 48 de ani, la fel cum e şi în cazul modelelor clasice Porsche.
Vezi mai jos şi un scurt video publicat de germani cu noua lor baterie cu parametri fascinanţi.
1
25,233
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!