(VIDEO) Lamborghini a lansat noul Temerario, un nou hypercar care vrea să fie temerar printr-un motor V8 de 10.000 rpm, în loc de V12, ajutat de un sistem hibrid
17 August 2024, 14:33 Redacţia PiataAuto.md
Lamborghini a dezvăluit noul Temerario, noul hypercar care face uz şi de un nou sistem de propulsie hibridă de tocmai 920 CP. Noul model nu mai face uz de un motor V12 sau V10, ci de un V8, ajutat de electromotoare. Şi chiar dacă acum un an şi jumătate noul Revuelto era anunţat cu un sistem de propulsie hibridă ce încorpora un motor V12, noul Temerario a ales să folosească formula V8 twin turbo.
Desigur, Lamborghini are Urus cu un motor V8 twin turbo, de 4,0 litri, iar ceea ce debutează acum pe Temerario are aparent o formulă şi o cilindree identică. Însă supercar-urile adevărate Lamborghini, cu siluetă clasică, foloseau motoare aspirate până acum, nu turbo. Prin urmare noul model aduce o schimbare clară de caracter, care, la pachet cu greutatea mai mare a unui model plug-in hibrid, s-ar putea să nu fie pe placul celor mai fideli fani Lamborghini.
Ca şi design, noul model aduce un suflu nou de prospeţime, asta e sigur, iar pe alocuri liniile un pic rotunjite par să amintească de epoca anilor 70-80 şi de noul Countach, care a elogiat cu succes formele clasice.
Privit din lateral sau din spate, noul model îşi mai temperează inspiraţia retro şi pare mai degrabă un rebel modern, hotărât să ne convingă că vom ajunge să-l apreciem chiar dacă a ales să joace după alte reguli decât cele scrise în reţeta clasică a lui Lamborghini, formulată încă de Ferruccio Lamborghini şi Giotto Bizzarrini, când cel din urmă i-a creat primul motor V12 lui Lamborghini, motor care a fost ingredientul e bază al mărcii până în mileniul nostru.
Ca şi Revuelto, noul model face uz de un motor cu combustie şi 3 electromotoare — unul integrat în cutia de viteze şi altele două responsabile de roţile faţă.
Totuşi, Lamborghini menţionează că noul motor V8 e unul cu o inginerie nouă, cu arbore cotit plan şi cu curse mai scurte, ce-i vor permite motorului să atingă 10.000 rpm! Cei de la Lamborghini spun că noul motor nu e nici măcar dezvoltat de Audi sau de grupul VW, ci de inginerii lor din SantAgatha Bolognese!
Iar noul propulsor va permite noului supercar italian să accelereze de la 0 la 100 km/h în doar 2,7 secunde, atingând 340 km/h viteză maximă!
Motorul V8 dezvoltă 800 CP de unul singur şi are numele de cod L411. Puterea atât de mare a fost atinsă prin reţeta veche a compactării şi scurtării bielelor, cu asigurarea unei curse mai lungi, iar astfel motorul are mai puţine impedimente fizice să atingă turaţii mari. Mai exat, motorul are un alezaj de 90 mm, cu curse de doar 78,5 mm. Astfel, cei 800 CP sunt atinşi abia între 9.000 şi 9.750 rpm, valoarea cuplului fiind mai mică, de doar 730 Nm, tot ca un efect al noii arhitecturi. Însă fanilor Lamborghini ar trebui să le placă acest caracter clasic al maşinii, chiar dacă până la urmă cifra de putere e şi rezultatul prezenţei turbinelor în ecuaţie, care vor avea o presiune de până la 2,5 bari. Turbinele au o supapă electronică de deviaţie a gazelor şi vor avea şi senzor de turaţii, pentru o dirijare precisă a reacţiilor lor.
Pentru a rezista, motorul e turnat din aliaj de aluminiu A357, căruia i se adaugă 1% de cupru, formula fiind folosită la motoarele din motorsport pentru rezistenţă maximă. Motorul beneficiază de pompe puternice de ulei şi lichid de răcire, inclusiv două pompe răcirea intercooler-ului şi motorului, iar baia de ulei e concepută pentru a asigura lubrifierea în cele mai puternice forţe centrifuge.
Scopul inginerilor a fost ca noul motor să se simtă ca un V10 aspirat, cu progresie lineară a puterii şi cu un sunet pe măsură. Aceştia au lucrat foarte mult şi la evacuare, pentru a asigura aceste impresii. Dar, inevitabil, în ecuaţie există şi trei electromotoare, care vor contribui la senzaţiile finale. Fiecare din ele care cât 110 kW putere, deci 150 CP, însă în regim continuu acestea vor dezvolta mai puţină putere. Cele de pe puntea faţă se vor conecta doar când maşina va considera că are nevoie de tracţiune integrală sau de toată puterea sa.
Marea întrebare e cât de mult a afectat noul sistem greutatea finală a maşinii, or, vedem deja tot mai multe exemple când noile modele de performanţă cu sisteme hibride ajung să cântărească prea mult, aşa cum e şi cazul noului BMW M5 Touring, de exemplu. Lamborghini spune că fiecare electromotor din ecuaţie cântăreşte 15,5 kg fără uleiul care-l răceşte. Bateria are doar 3,8 kWh capacitate, deci e foarte mică în comparaţie cu cei 22 kWh de pe BMW M5, ea având 30 cm înălţime şi 24 cm înălţime, în schimb e lungă de 1,55 metri! Pentru doar 3,8 kWh e o baterie uriaşă, iar aici prioritatea a fost să există o bateri ce poate furniza putere suficientă pentru 330 kW putere sumară a electromotoarelor, în timp ce ea are doar 3,8 kWh capacitate proprie. Însă, puterea motoarelor e situată la 330 kW în sumă, dar bateria poate furniza maxim 140 kW pentru ele. De asta, puterea maximă a întregului sistem cu motor V8 de 800 CP e setată la 920 CP, nu mai mult.
Cea mai inutilă caracteristică e faptul că noua baterie poate fi încărcată la o priză de până la 7 kW putere, timp de 30 minute. Maşina poate rula tempora în regim electric, atunci când e pusă în mod Hybrid, dar decide singură când să o facă. Capacitatea bateriei, însă, ne spune clar că autonomia pur electrică e la nivelul unor modele hibride clasice, nu plug-in hibride.
În fine, greutatea finală uscată a maşinii e de 1.690 kg, cea ce înseamnă că împreună cu uleiuri şi combustibil ea ar putea trece de 1.800 kg, iar asta e niţel prea mult pentru un Lamborghini. Poate nu e la fel de critic ca şi cele 2,5 tone de pe M5, dar aici vorbim de Lamborghini, totuşi.
Vezi mai jos şi un scurt video publicat de Lamborghini cu noul model V8 hibrid.