(VIDEO) Un suedez arată cum e să fii aproape singurul om care asigură activitatea unui întreg aeroport, fiind şi controlor de trafic aerian, şi agent de rampă, şi tehnician
24 August 2024, 19:02 Redacţia PiataAuto.md
Există în lume ţări care menţin în funcţiune un număr mare de aeroporturi mici, chiar şi în zone izolate, chiar şi acolo unde pot avea loc 2-3 zboruri pe zi. Este şi o chestie de siguranţă naţională, dar şi o metodă de asigura conexiuni rapide de transport, mai ales în ţările unde relieful mai dificil şi suprafaţa mai extinsă ar face timpii de călătorie terestră prea mari. Norvegia, spre exemplu, la o populaţie de doar 5,45 milioane de oameni, are 98 de aeroporturi, iar Suedia, la 10,5 milioane de oameni, are 65 aeroporturi.Iar menţinerea activităţii acestora e o sarcină aparent discretă, dar care presupune adeseori eforturi imense din partea celor ce o asigură.
Un angajat al unui asemenea aeroport suedez a publicat un video, filmat pe parcursul a mai mult timp, în care acesta arată cum e să munceşti într-un asemenea aeroport, când uneori un singur om ca el trebuie să îndeplinească majoritatea funcţiilor din aeroport, asigurând, de fapt, toată activitatea acestuia.
Iar aici ne referim şi la funcţii de înaltă responsabilitate, precum cea de controlor de trafic aerian, car să comunice cu piloţii aeronavelor şi să asigure procedurile corecte de aterizare şi decolare, dar şi la agent de rampă, tehnician şi multe alte funcţii.
Tocmai pentru a atenua acest fenomen, norvegienii au început a implementa turnurile de control digitale, operate de la distanţă, pentru aeroporturile mici, despre care scriam acum câteva săptămâni.
Foto: Turn de control digital în Norvegia
Tot el, spre exemplu, ghidează aeronavele în poziţia corectă de parcare. Tot el e cel care le pregăteşte de plecare. Chiar şi procedura mai complexă de degivrare, foarte importantă în condiţiile de climă rece, e făcută tot de el!
Mai mult ca atât, după ce avionul degivrat placă, acelaşi angajat esenţial al aeroportului curăţă soluţia folosită anterior la degivrare.
Iar când ninge, tot el e omul care urcă la volanul utilajului de deszăpezire şi curăţă pista! Trece de mai multe ori pe pistă, până a ajunge să fie curată, iar apoi efectiv trebuie să alerge în turnul de control, aşteptând avionul.
Chiar şi atunci când luminile de pe pistă se ard sau se întâmplă vreo problemă tehnică, tot el e omul care ia rol de electrician şi merge să repare totul, atât din interior, cât şi de pe pistă, căutând cablajele în pământ.
Astfel, atunci când acest om e întrebat ce lucrează, el poate răspunde aeroportul. Apoi, când ar fi întrebat repetat înţeleg că la aeroport, dar ce lucrezi acolo?, el ar fi îndreptăţit să răspundă nu, n-ai înţeles, eu sunt întregul aeroport atunci când muncesc acolo!.